Поради експерта: Як повернути вкрадені з банківської карти гроші

Вкрали гроші з банківської картки – таке, на жаль, трапляється дуже часто. Незважаючи на те, що багато українців добре знають, що є багато видів шахрайства з картами, все одно часто "клюють на вудку" шахрая.

Які бувають найпоширеніші види шахрайства з банківськими картами і як повернути гроші, якщо їх вже вкрали з карти – розповів Олександр Камша, адвокат ЮФ "Ілляшев та Партнери", передають Патріоти України з посиланням на Styler.

Основні види шахрайства з банківськими картами

"На сьогоднішній день в нашій країні великого поширення набули різні види кібершахрайства, які пов'язані з отриманням несанкціонованого доступу до банківських рахунків жертв", - підкреслює адвокат.

Серед поширених способів можна виділити:

- дзвінки потенційним жертвам під виглядом працівників фінансових установ, і з допомогою тих чи інших мовних модулів отримання відомостей про власників платіжних карт;

- шахрайські операції з банкоматами, коли шахраї знімають кошти, використовуючи дублікат картки клієнта банку або інше обладнання, що дозволяє здійснювати несанкціоновані операції з коштами іншої особи;

- використання веб-сайтів двійників банківських установ, потрапляючи на які, клієнт, який нічого не підозрює, добровільно вводить інформацію, що дозволяє отримати доступ до інтернет-банкінгу;

- використання фішингових сайтів, на яких зловмисники отримують доступ до платіжної інформації клієнтів банків.

Чи можна повернути вкрадені з картки гроші?

Чи реально повернути кошти, які були зняті з картки шахрайським способом? Якщо так, то як це зробити законно?

Так, це можливо зробити, каже фахівець.

"У відповідності до статті 1073 Цивільного кодексу України у разі необгрунтованого списання банком з рахунка клієнта грошових коштів банк повинен негайно після виявлення порушення зарахувати відповідну суму на рахунок клієнта або відповідного отримувача, сплатити проценти та відшкодувати завдані збитки, якщо інше не встановлено законом", - коментує Олександр Камша.

Дана правова позиція підтверджується судовою практикою, наприклад, Постановою Верховного Суду по справі № 202/10128/14-ц.

Таким чином, у разі, якщо клієнт виявив факт несанкціонованого списання коштів зі свого рахунку, необхідно:

По-перше, негайно повідомити про даний факт свій Банк за допомогою телефону, мобільного банкінгу, а також подати письмову заяву з описом даного факту.

По-друге, звернутися до органів поліції та скласти заяву про шахрайські дії з банківським рахунком з боку невстановлених осіб;

У разі відмови Банківської установи від добровільного відшкодування грошових коштів – підготувати і подати позовну заяву в суд.

"Для того, щоб отримати правову допомогу в подібній ситуації найкращим виходом буде звернутися до адвоката", - підкреслює Олександр Камша.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...