Поради експерта: Хто повинен заповнювати податкову декларацію

Все, що потрібно знати про податкове декларування, щоб не пропустити терміни і не отримати штраф.

У всіх тонкощах податкового декларування журналісти розбиралися за підтримки юриста адвокатського об'єднання "А.Д.ХОК" Артема Телюка, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Що таке податкова декларація

Податкова декларація - це офіційна заява платника податків про отримання ним за певний період прибутку, а також поширювані на цей прибуток податкові знижки та пільги. Згідно з чинним Податковим кодексом, податкова декларація визначається як документ, який подається платником податків до контролюючого органу у строки, встановлені законом.

Хто ж з фізосіб повинен заповнювати декларацію? Скажімо, людина працює за наймом у приватних осіб – наприклад, репетитор, садівник, ремонтник, отримує доходи в конверті і не зареєстрований як фізособа-підприємець, тоді вона повинна показати свої доходи в декларації. Ці доходи, до речі, треба включити в загальний річний оподатковуваний дохід і заплатити податки – 18% податку на доходи фізосіб і 1,5% військового збору.

Якщо українці працюють офіційно в компанії, то, як правило, їх податковими питаннями займаються роботодавці, які нараховують зарплату і сплачують з неї податки до ДФС. Але є випадки, коли фізособи отримують спадок, продають нерухомість, здають житло в оренду, купують/продають цінні папери тощо. Такі доходи теж підлягають декларуванню.

Коли фізособи самі заповнюють декларацію

Звичайні українці зобов'язані задекларувати такі доходи.

Наприклад, це можуть бути гроші від здачі квартири, офісу або будь-якого іншого приміщення в оренду, якщо той, хто орендував нерухомість у власника, не є підприємцем або юридичною особою.

Варто відзвітувати про отриманий спадок (виняток – спадок від рідних 1-2 ступеня споріднення, коли ставка податку 0%). У цьому випадку спадщина від інших осіб оподатковується в 5%, а для нерезидентів - 18%.

Крім того, українцям-фізособам потрібно задекларувати доходи, отримані не від податкових агентів. Податковий агент – це, як правило, юридична особа або підприємець, роботодавець, нотаріус, які платять в казну податок на доходи фізосіб (ПДФО) до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, які йому виплачуються. Ось про заробітки не від таких осіб потрібно обов'язково відзвітувати в контролюючі органи.

Чи потрібно вказувати в звіті про доходи продану квартиру, якщо податок вже сплачений

Наприклад, якщо людина володіла квартирою три роки і більше, і продала її. Тоді ж, під час операції, всі податки сплатила до бюджету нотаріус, який є податковим агентом. В такому випадку заповнювати декларацію необов'язково.
Не потрібно декларувати і дохід за вкладами, адже всі податки сплачує податковий агент – банк. Якщо говорити про облігації внутрішньої держпозики (ОВДП), то діє пільгове оподаткування для фізосіб (сплачується військовий податок в 1,5%). Згідно із законом, при розрахунку загального оподаткування до доходів платника податку не включаються ні інвестдохід від цих операцій, ні сума доходів, отриманих у вигляді відсотків. І хоча торговці цінними паперами, включаючи банки, можуть виконувати обов'язки податкових агентів (тобто сплачувати податки з доходу клієнтів), це не звільняє платника податків від обов'язку декларування результатів операцій з купівлі та продажу інвестиційних активів, здійснених протягом звітного (податкового) року. Але, в будь-якому випадку, як краще заповнювати декларацію, краще дізнатися в ДФС.

Коли потрібно подати і що буде за прострочення

Цього року громадяни подають податкову декларацію за 2018 й до 2 травня. Робити це потрібно за місцем податкової адреси – це місце проживання, за яким фізична особа стає на облік як платник податків в інспекції.

У разі якщо платник податків зобов'язаний (має право) подати річну декларацію, але в цей момент проживає не за місцем реєстрації (прописки), то ця форма звітності все одно подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси. Крім того, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстрована за іншим місцем, то така людина все одно повинна подавати декларацію за місцем податкової адреси, яка відома контролюючим органам. До слова, декларацію можна подати і в електронному варіанті, але потрібно отримати цифровий підпис.

За прострочення подання податкової декларації або за неподання її зовсім передбачений штраф в розмірі 170 грн (п. 120.1 ПК України). Але якщо до декларанта протягом року вже було застосовано штраф за такі порушення, це може спричинити за собою накладення штрафу в розмірі вже 1020 грн. У разі якщо податкова інспекція самостійно виявить суму несплаченого податку, передбачений штраф в розмірі 25% суми несплаченого податку на доходи фізосіб і ЗС (п. 123.1. ПК України). Якщо ви пізніше передбаченого терміну самостійно сплачуєте податок, передбачений штраф в розмірі 20% від суми невчасно сплаченого податку. До речі, за несвоєчасну сплату податків буде нарахована пеня. У разі несплати податків на суму в розмірі 881 000 долл і більше платник податків може бути притягнутий до кримінальної відповідальності. Правда, щоб сплачувати такі податки, дохід повинен бути на суму 4,5 млн грн.

Як переселенці подають податкову декларацію

Відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", внутрішній переселенець повинен підтвердити факт внутрішнього переміщення. Для цього йому знадобиться довідка про те, що він став на облік як внутрішньо переміщена особа.

Важливо відзначити, що переселенці зобов'язані інформувати контролюючі органи про зміну даних, які вносяться до облікової картки. Для цього вони повинні подати заяву про внесення змін до Держреєстру фізосіб – платників податків за формою № 5ДР.

Коли платник податків пред'являє довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, то до заяви за вказаною формою вноситься така інформація: адреса реєстрації місця проживання відповідно до паспортного документа особи, а також адреса фактичного місця проживання/перебування – на підставі інформації, зазначеної в довідці. Таким чином, платник податків – внутрішній переселенець, який подав до контролюючого органу за місцем фактичного проживання/перебування заяву за формою №5ДР і пред'явив при цьому довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, і декларацію подає в цю ж податкову.

Але якщо такі дії не здійснені, то декларація подається платником податку за адресою (місцезнаходженням) податкової, яка переміщена з окупованих територій.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...