Поради експерта: Що робити, якщо підозрюєте зараження коронавірусом

Поки в Україні підтверджено один випадок коронавіруса, але перевіряють ще десяток людей, у яких виникли характерні симптоми.

Що робити, якщо людина підозрює, що заразилася коронавірусом, - передають Патріоти України з посиланням на МОЗ.

Міністерство охорони здоров'я України радить не панікувати, а зв'язатися зі своїм сімейним лікарем. Доктор розпитає про те, як пацієнт провів два-три тижні: подорожував або спілкувався з тими, хто повернувся з-за кордону, оцінить симптоми і прийме рішення, що робити далі.
Якщо лікар вирішить, що потрібна госпіталізація, то зв'яжеться зі спеціальною бригадою швидкої допомоги, яка відвезе пацієнта в певну лікарню, що має підготовлене інфекційне відділення. У Києві таких установ сім: одна для вагітних жінок, три - для дорослих і стільки ж - для дітей. У разі легких симптомів передбачається, що лікування (а воно тільки симптоматичне) можна проходити вдома. Хворого слід ізолювати в окреме приміщення на 14 днів, проінструктувати родичів про заходи безпеки.
Якщо з сімейним лікарем не підписана декларація, пацієнт повинен дзвонити по телефону Національної служби здоров'я України - 16-77, де консультант підкаже, як правильно діяти.
Іноді хворі з високою температурою і кашлем самі приходять на прийом, хоча в нинішній ситуації це небажано. Лікарі попереджають, що в такому випадку потрібно пересуватися в захисній масці.

- Ми чітко знаємо, що робити, коли на прийом приходить людина, у якої можна запідозрити коронавірусну інфекцію, - розповідає сімейний лікар амбулаторії Центру первинної медико-санітарної допомоги № 1 Святошинського району м.Києва Сергій Єлшанський. - Головні ознаки зараження коронавірусом - висока температура, біль у горлі і сухість у роті, яка переростає в сухий кашель. Щоб не допустити поширення інфекції далі, лікар повинен одягатися в захисний костюм, надіти на хворого маску, закрити двері кабінету на ключ і викликати спеціальну бригаду «швидкої».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...