Поради лікаря: Кому категорично протипоказано їсти картоплю

Медики сходяться на думці, що картопля протипоказана при ожирінні і цукровому діабеті.

Лікарі втомлюються повторювати, що будь-який продукт має свої протипоказання до вживання, попри високий вміст корисних елементів і вітамінів. Картопля – не виняток. Щобільше, лікарі вважають, що при достатньо великій кількості хвороб її краще не вживати в їжу. Про це пише видання The Saxon, передають Патріоти України.

Як повідомляється, рекомендації щодо повного виключення картоплі з раціону в медичній практиці досить рідкісні. Зазвичай її обмежують, коли потрібно знизити надходження легкозасвоюваних вуглеводів. Це особливо актуально для людей з цукровим діабетом. Водночас необхідно пам'ятати, що в картоплі є і корисні складні повільнозасвоювані вуглеводи, а їх співвідношення з легкозасвоюваними залежить від способу і ступеня кулінарної обробки. Так, при повному розварюванні картоплі, наприклад, при приготуванні пюре відбувається руйнування харчових волокон під термічним і механічним впливом. У зв'язку з цим картопляне пюре має високий глікемічний індекс, а значить, при однаковому розмірі порції найбільше вплине на рівень цукру в крові.

Крім цього, дієтологи радять обмежити в раціоні картоплю при надлишковій масі тіла та ожирінні. І в цьому випадку також необхідно враховувати метод приготування і віддавати перевагу вареній і запеченій картоплі.

Медики також відзначають, що сира картопля особливо небезпечна для організму. За даними вчених, у бульбах цієї рослини міститься отрута соланін. Він стає смертельним у дуже великих кількостях, починаючи з 200 мг. Точне дозування залежить від ваги людини, стану нирок та печінки. Але від 400 мг більшість все одно вмирає. В бульбах, що вживаються в їжу, міститься до 0,05 %, найбільше соланіну міститься в шкірці.

Серед інших небезпек сирої картоплі – глисти та непереносимість чистого крохмалю. Лікарі повідомляють, що бульби можуть бути заражені яйцями глистів. Вони дуже добре пристосовуються до землі, і грунт дозволяє паразитам виживати навіть в суворі зими. Тому лікарі рекомендують ретельно мити картоплю і піддавати її термічній обробці.

Людський організм не пристосований до засвоєння крохмалю в чистому вигляді, тобто без термічної обробки. І це особливо відчувається, коли речовина поглинається в значних обсягах. Так що захоплення сирою картоплею може обернутися серйозними шлунково-кишковими проблемами: запорами або розладами, метеоризмом, судомами, дискомфортом. Корисні речовини буде важко засвоювати. Звичайно, це не так небезпечно, як отрута або паразити. Але приємного теж недостатньо.

Високий вміст крохмалю і вплив на глікемічний індекс цієї рослини здатні вплинути й на фігуру. Найбезпечніші рецепти для талії – картопля, зварена "в мундирі" або запечена у духовці або в мультиварці. А ось від смаженої картоплі, чіпсів і картоплі фрі варто відмовитися.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...