Посли "Великої сімки" представили дорожню карту реформ в Україні

Наприкінці 2020 року Україна попросила поради щодо кроків для зміцнення антикорупційних інститутів та реформування судової влади.

Посли країн Великої сімки представили перелік пріоритетних заходів, які допоможуть відновити довіру громадськості до української судової влади та антикорупційної інфраструктури, передають Патріоти України.

"Ці пріоритетні заходи відображають комплексну реформу, проведення якої необхідно для зміцнення незалежності, відповідальності і чесноти судової системи, і забезпечення відновлення повноважень антикорупційних установ, що відповідає очікуванням українського народу", - йдеться в документі, опублікованому на сторінці послів G7 в Україні.

Посли вважають, що необхідно терміново відновити правові норми по боротьбі з корупцією, нещодавно визнані неконституційними, із забезпеченням надійної правової основи, і забезпечити, щоб кандидати на ключові посади в судові та правоохоронні органи призначалися прозоро.

Україні рекомендують:

  • тимчасово збільшити кворум для прийняття рішень КСУ,
  • відкласти процедуру добору суддів Конституційного Суду до введення нових правил,
  • забезпечити істотну роль міжнародних експертів при перевірці кандидатів,
  • посилити етичні вимоги до суддів КСУ.

Дипломати рекомендували терміново провести реформування вищої ради правосуддя (ВРП), як необхідну передумову для ефективної судової реформи.

Були висловлені також рекомендації забезпечити прозоре перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) із змістовним залученням до цього процесу міжнародних представників та створенням незалежної конкурсної комісії з повноваженнями встановлювати свої внутрішні правила для конкурсного відбору членів ВККС.

Також рекомендується забезпечити незалежність оновленої ВККС з повноваженнями приймати регламент своєї роботи і внутрішні інструкції; після забезпечення доброчесності членів ВСП і заповнення комісією вакантних посад суддів у судах першої та апеляційної інстанцій, ВККС слід інтегрувати в ВСП з метою оптимізації структури інститутів суддівського самоврядування.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...