Посмакував недоїдками і "обніс" яблуню: У карпатське село завітав незвичний гість (відео)

Тварина абсолютно спокійно поставилася до присутності поряд людей – не виявила ні страху, ні агресії.

Три дні поспіль бурий ведмідь порпався на смітнику у селі, спустошував фруктовий сад та просто прогулювався на Буковецькому перевалі на Прикарпатті. Очевидцям він дозволяв себе знімати на телефон і нікого не лякався, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Пізно ввечері селяни поверталися додому й отетеріли – на узбіччі біля туристичної альтанки в купі сміття порпався ведмідь і не зважав ані на гуркіт мотору, ані на світло фар. "Нуль реакції на людей. Він вів себе спокійно, не агресивно. Як будь-яка домашня собака", - каже мешканець с.Буковець Микола Томащук.

Три дні поспіль клишоногий приходив на сміттєзвалище, зазирав у вікна нежилої хати неподалік та лазив у саду на дерева, аби, не кваплячись, посмакувати фруктами. Подивитися на відчайдуху приїхав фахівець національного парку "Верховинський" Ярослав Зеленчук. Він припускає, що це ведмежа, якому не виповнилося ще й двох років. "Молоде, якого самка відігнала від себе, бо вона зараз в барлозі знову народжує нових ведмежат. І він починає самостійне життя. Але це самостійне життя він починає шляхом меншого опору – він іде, де багато їжі та її не важко добувати", - міркує знавець.

Шматки курки гриль та інші смаколики – це непокоїть керівника напрямку "Рідкісні види" WWF Україна. "Проблема не у ведмеді, який прийшов на стихійне сміттєзвалище, а проблема у безвідповідальній поведінці людей, які, відпочиваючи на природі, сміття не забрали з собою, а просто кинули у лісі", - каже Богдан Вихор. Зоозахисники радіють, що це було всього лиш ведмежа, бо дорослий звір міг би напасти на людей. Але й для малюка така близкість до цивілізації небезпечна – клишоногий може стати здобиччю для браконьєрів. Тож селяни і працівники національного парку одразу взялися ліквідовувати звалище – вивезли що півсотні мішків сміття. Майже половина з цього – скло та пластик. "Сміття небезпечне для ведмедя, бо коли він з’їсть разом з пластиком, його здоров'ю це не допоможе", - пояснює Ярослав Зеленчук.

Але таких стихійних сміттєзвалищ у Верховинському районі десятки: одні створюють туристи, інші є справою рук місцевих. Торік організоване сміттєзвалище закрили, бо переповнили, тепер відходи везуть майже за півтори сотні кілометрів. "Середній мішок сміття в організаціях, що працюють на території району, коштує 45 грн. Несортоване. Сортоване забирають безкоштовно", - каже керівник Національного парку "Верховинський" Михайло Нечай. Встановлені фотопастки показали: клишоногий пішов геть. Але працівники нацпарку хочуть його впіймати та перевезти у лісові хащі, аби дорослому життю він вчився подалі від людей.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...