Поступ децентралізації: "Замість 490 районів з'явиться 120 округів", - експерт

Децентралізація, яку пропонує команда Зеленського, - концепція 2014 року. Нова влада задекларувала, що підтримує її.

Ігор Коліушко

Про це розповів експерт з конституційного та адміністративного права Ігор Коліушко, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

"Далі треба ухвалити закон про засади адміністративно-територіального устрою, внести зміни в Конституцію. Затвердити громади й нові одиниці субрегіонального рівня.
Експерти виступали за термін "повіти" для субрегіональних адмін-тер. одиниць. Це відповідає нашій історичній традиції. Але "Слуги народу" хочуть "округи". На мій погляд це невдала ідея. "Округ" - багатозначний термін. Є військові, виборчі, прокурорські, госпітальні, освітні округи. Якщо так назвемо адміністративно-територіальну одиницю, буде плутанина", - пояснює він.

Зараз пропонують ліквідувати райони, місцеві адміністрації замінити на префектури, каже Ігор Коліушко. "Райони ліквідують, їхні повноваження в основному передадуть громадам. Замість районів, яких в Україні 490, має появитися десь 120 - 130 повітів (чи округів). Звичайно, вони будуть значно більші ніж райони, але й функції їхні принципово зміняться. Насамперед вони необхідні для розміщення органів виконавчої влади.

Префектура не буде виконавчим органом місцевого самоврядування. Обласні та повітові ради матимуть свої виконкоми. Префект реалізуватиме три функції: нагляд за законністю дій органів місцевого самоврядування, координація роботи територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, а також координація усіх органів публічної адміністрації в умовах надзвичайного стану. Префект представлятиме уряд на цій території, матиме прямі зв'язки з Кабміном і президентом", - додає експерт.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...