Повнопривідний "Апельсин", або "Таврія", яка так і не пішла в серію (фото)

Мало хто знає, що в СРСР випускали спорткари на базі Таврії.

Йдеться про автомобілі НАМІ-0290 і НАМІ-0300, прозваних «Апельсинами», передають Патріоти України з посиланням на видання Твоя машина.

Чому саме цю модель, далеку від таких понять як «потужність» і «спорт», відповісти нескладно. Справа в тому, що ні технічна оснащеність, ні зовнішність тут ролі не грали. Творцям був потрібен простий хетчбек, до якого ще не добралися інші фахівці. В результаті від «Таврії» залишилися, як то кажуть, ріжки та ніжки. А точніше: вітрове скло з рамою й елементи дверей з прорізами.

Кузов «Таврії» піддався серйозній переробці: видалили передню і задню частини, центральну поставили на раму, доповнивши її інтегрованим каркасом безпеки.

Повнопривідний «Апельсин» (ця назва з’явилася через яскраво-оранжеве забарвлення кузова) оснастили модернізованим ВАЗівських силовим агрегатом з робочим об’ємом 1,6 літра і потужністю 127 к.с. – такої віддачі вдалося досягти завдяки турбонаддуву. Була ще й експериментальна версія мотора, яка видавала 140 к. с.НАМІ-0290 отримав незалежну підвіску всіх коліс. Цікаво, що верхні опори стійок прикріплялися за допомогою спеціальних планшайб. Таке рішення дозволяло змінювати нахил стійок. А значить, кути установки коліс могли бути різними, в залежності від дорожнього полотна і покришок.

Здавалося, попереду у «Апельсину» лише світле майбутнє. Радянський автомобіль міг брати участь в міжнародних перегонах, оскільки відповідав вимогам Міжнародної федерації автоспорту. Однак у той час СРСР перебував на межі розвалу, тому про розвиток і підтримку автоспорту тоді якщо і думали, то в останню чергу. У 1991 році прототип НАМІ-0290 утилізували…

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...