Повноцінну людську шкіру з волоссям виростили науковці в чашці Петрі

Під час дослідження транскриптома шкіри з пробірки вчені побачили, що вона відповідає шкірі обличчя людського плоду на другому триместрі вагітності.

Американським вченим вдалося виростити шматочок людської шкіри поза межами живого організму (In vitro) з ембріональних клітин. При цьому в органоїді сформувалися волосяні цибулини, з яких виросло волосся, передають Патріоти України з посиланням на Nature.

Вчені з Дитячого медичного центру Бостона, Медичної школи Гарварда й Університету Індіани вперше виростили в чашці Петрі повноцінну багатошарову шкіру з залозами, нервовими закінченнями та волосяними фолікулами.

Ембріональні клітини формувалися в інкубаторі два тижні, а ще через два тижні в клітинній масі з’явилися меланоцити і попередники чутливих нейронів. На 56 день експерименту в органоїді виникли зачатки фолікулів, на 104 день вони перетворились у шкіру.

Дослідники пересадили клаптик шкіри імунодефіцитній миші, і він прижився. Під час дослідження транскриптома шкіри з пробірки вчені побачили, що вона відповідає шкірі обличчя людського плоду на другому триместрі вагітності.

Після пересадки клаптика шкіри миші, з нього виросло волосся. Крім того, вирощена в чашці Петрі шкіра повинна реагувати на дотики, оскільки має нервові закінчення.

Зазначається, що штучно створена шкіра може бути корисною для науковців, які займаються відповідними дослідження, а також для людей, постраждалих від опіків, облисіння та інших шкірних захворювань. Втім, низька швидкість розвитку шкіри не годиться для екстреного лікування хвороб та ран.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...