Президент вже підписав: Українців "під ялинку" чекає банківське нововведення

У рекламі ми більше не побачимо процентні ставки на рівні 0% або 0,01%. При цьому штрафи в разі прострочення можуть подвоїти-потроїти або навіть збільшити борг у десять разів.

В Україні набуде чинності закон, який забов'яже фінансові установи розкривати повну вартість мікрокредитів – позичок, які менші за мінімальну зарплату 5 тисяч гривень та короткострокових запозичень (до одного місяця). Відповідний документ уже підписав президент Володимир Зеленський. Закон набирає чинності через 3 місяці з дня його опублікування – у січні 2021 року, передають Патріоти України.

Фінансові компанії будуть зобов’язані вказувати реальну річну процентну ставку за мікрокредитами, яка включає всі без винятку витрати клієнта. Зокрема це стосується і реклами.

Буде заборонено зазначати процентні ставки на рівні 0% чи 0,01%, які можуть діяти лише впродовж короткого пільгового періоду, що призводить до неправильного розуміння вартості кредиту споживачем.

Договір мікрокредиту повинен буде містити повну інформацію про позику, а саме:

  • повну процентну ставку
  • наявність додаткових та супутніх послуг
  • орієнтовну загальну вартість кредиту
  • графік платежів
  • інформацію про санкції у випадку прострочення.

Штрафи за прострочення

З’явиться максимальна планка штрафів та пені – подвійна сума кредиту. Водночас таке обмеження не може збільшуватися за домовленістю сторін (навіть, якщо така умова передбачена в договорі).

Також закон передбачає, що у випадку прострочення ставка за мікрокредитом не може змінюватися в гіршу для клієнта сторону.

Саме штрафи у випадку прострочення можуть подвоїти-потроїти чи навіть збільшити борг удесятеро. Клієнти можуть не розібратися у графіку платежів. Водночас система сплати штрафів може бути прописана надто складно, тому позичальник не розуміє їхнього обсягу.

Штраф може становити, наприклад, 2% від простроченого платежу в перший день прострочки і ще плюс 2% кожного наступного дня. До цього може додаватися пеня, наприклад, 1,5% від суми кредиту за кожен день прострочки.

Що дає закон

Закон посилить захист споживачів мікрокредитів від необґрунтованого боргового навантаження, а також убезпечить кредиторів від недобросовісних позичальників та, відповідно, сприятиме зменшенню частки проблемної заборгованості.

Також закон установлює максимальну планку штрафних санкцій, які фінустанова може нарахувати клієнтові у випадку прострочення виплат за кредитом.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...