Про будні на війні, небезпечні помилки та втрати на передовій, - військовий журналіст (фото)

Сьогодні він - пресофіцер Черкаського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а в минулому - медійник, який знає ціну миру в Україні.

Вперше Володимир Левченко побачив війну очима цивільного, а потім пов’язав із військовою справою своє майбутнє, передають Патріоти України з посиланням на Про Все.

Черкасець згадує: вперше в житті потрапив на війну ще у 2014 році з добровольчими підрозділами. Пізніше почав їздити із черкаським крайовим товариством Українського козацтва на передову. Саме з волонтерських поїздок розпочалась його спершу цивільна, а потім і військова діяльність у зоні бойових дій.

- Згадка про першу поїздку: що тебе здивувало?

- Коли все розпочалося, я пам’ятаю 2014 рік, Станицю Луганську. Ми приїжджаємо, а хлопці - хто в чому: хто у військовій формі (кому більше пощастило), хто у цивільному, хтось у кросівках тощо. Якщо порівняти з тим, що зараз - це небо й земля. Але тоді й бої були набагато запекліші. Пам’ятаю 2015 рік, Авдіївку - тоді земля навколо тремтіла. Було складно кудись висунутися. Але, можливо, таким чином здобувалося розуміння, де безпечно перебувати, а де ні.

“НАЙГОЛОВНІШЕ ДЛЯ ПРЕСОФІЦЕРІВ У ЗОНІ БОЙОВИХ ДІЙ - ЦЕ БЕЗПЕКА ЖУРНАЛІСТІВ, ЯКІ РОБЛЯТЬ ВІЙСЬКОВІ МАТЕРІАЛИ, ІЗ ДОТРИМАННЯ ВИМОГ СЕКРЕТНОСТІ”

- Траплялися моменти, коли ти потрапляв під кулі?

- Траплялися, але я намагався мінімізувати усі ризики. У крайню ротацію також були ситуації, коли потрапляв під обстріли як кулеметні, так і мінометні. Але це звичні речі у зоні бойових дій. Я бачив людей, які приїздили вперше на війну і їх реакцію на постріли. Для мене ж це вже звично - я знаю, як діяти, куди сховатися. В перші рази було страшно - і це нормальна людська реакція.

- Який момент із зони бойових дій ти запам’ятав найсильніше?

- Багато моментів трапилося у цьогорічній ротації. Як начальник пресгрупи я мав змогу спілкуватися з цивільним населенням окупованих територій. Вони їздять в Україну за соціальними виплатами, купують тут продукти та речі, бо з того боку цього всього немає. І під час розмови з ними вразило, що багато людей мають у голові умовний “перелом” у ставленні до війни.

Вони вже розуміють свої помилки, визнають, хто з якого боку стріляє - вони на власні очі бачать справжню реальність і роблять правильні висновки. Якщо люди розуміють, то є надія на завершення цієї війни.

“КОЖНЕ СЛОВО ВАГОМЕ І МАЄ ВЕЛИКІ НАСЛІДКИ”

- Як ставилися рідні та батьки до поїздок на війну?

- Вони досі мені це згадують, бо було важко. Я намагався телефонувати кожного дня, виділяв 1-2 хвилини, коли була змога. Якщо виїжджав на передові позиції і знав, що не буде можливості розмовляти, то попереджав наперед.

Батьки мене підтримували, переживали, бо це було не просте відрядження. Але ставилися з розумінням, хоч їм це було важко. Як мама досі каже, “вже навіть і таке пережили”.

Пам’ятаю, як напередодні Нового року ми надсилали один одному подарунки: батьки мені з мирної території, я з зони бойових дій. Отримувати ці презенти було дуже приємно.

- На твоїй пам’яті траплялися помилки журналістів, через які не можна було публікувати сюжети з передової?

- Були два матеріали, які суттєво й негативно вплинули. Тоді я зрозумів, що своїми словами ми встановлюємо епіцентр подій. Бо журналістські сюжети виходять не в якомусь регіоні України, а “йдуть” на світову арену.

Один із таких випадків трапився у грудні, в день проведення Паризького саміту. І раптом виходить сюжет, в якому журналіст каже, що українська армія йде в наступ. А такого насправді не було - журналіст неправильно зрозумів співрозмовників і так подав інформацію. Були неприємні наслідки, медійник визнав помилку. Але це була суттєва помилка - у день, коли Україна на міжнародній арені заявляє, що лише обороняється, говорити, що наша армія атакує.

Інший матеріал зробив міжнародний телеканал. Вони без дозволу пресофіцера покинули безпечну зону і відлучилися, щоб поспілкуватися з людьми у небезпечній локації.

- Скільки тривала твоя найдовша поїздка у зону бойових дій?

- Майже пів року - частину осені, всю зиму і трішки весни.

“БЕЗПЕКА ВСІЄЇ КРАЇНИ СКЛАДАЄТЬСЯ З МАЛЕНЬКИХ ДЕТАЛЕЙ”

- Кохана чекає з таких тривалих відлучень?

- Ми до цього ставимося з розумінням. Моя служба розпочалася в Чернігівській області і я міг місяцями не з’являтися додому, бо жив і служив в іншому місті. Ми до цього звикли, немає ніяких обіцянок - усе розуміємо на підсвідомому рівні і підтримуємо один одного.

- Ти переживав стрес у зоні бойових дій, якого довелося позбавлятися з психологом?

- Перші рази я не звертався до психологів - самостійно відходив від війни. А крайній раз повернувся з зони бойових дій і через кілька місяців помітив, що у мене почалися проблеми зі здоров’ям. Ходив по лікарях, але ніхто не міг знайти причини - я був повністю здоровий. І один із медиків порадив звернутися до психолога.

Я в цьому потреби не відчував, але коли попрацював із фахівцем - здоров’я справді покращилось. Хоча ніколи б не подумав, що мені знадобиться допомога психолога.

“МИ СТОЇМО НА ПОЗИЦІЇ ПРАВДИ І НАС ПІДТРИМУЄ БАГАТО КРАЇН"

- Яке твоє ставлення до того, що в Україні, в якій “не стріляють”, гинуть наші захисники?

- Гібридна війна не вирішується так просто, як вирішувалася раніше шляхом великих втрат і потужної сили. Проти нас воює дуже підступний ворог, в рази більший за кількістю.

На жаль, втрати збільшуються. Це боляче і я знаю, як важко і болісно сім’ям. Але військові виконують свій наказ - тримати оборону. Ми поза політикою. На жаль, дати точну відповідь на питання, коли закінчиться війна, мені навряд чи вдасться.

- Які поради можеш дати майбутнім військовим журналістам?

- Раджу налаштовуватись ще перед поїздкою на роботу і слухатися порад військових. Краще їх дослухатися, бо кожне слово в ефірі може нашкодити не одній людині, а цілому напрямку військових.

Давати на узгодження відзняті сюжети чи написані матеріали і ставитися до цього лояльно. Бо неправильно підібране слово чи неперевірена інформація має великі наслідки. І гриф секретності на таких матеріалах - це справді серйозно, бо українські військові за номерним знаком легко з’ясовують, якому підрозділу належить авто, а за пейзажем в кадрі розпізнають місце розташування. І ворог працює так само.

А бронежилет і шолом у зоні бойових дій - це важкий, але потрібний предмет, який на війні збільшить шанси на ваше виживання.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...