Про "русскій мір" і проблеми переселенців: Історія дівчини з Донбасу

Кожен четвертий працівник міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб – переселенець з Криму або з Донбасу.

Ірина Калупаха

Це не дивно – адже складно знайти більш мотивованих людей для такої роботи. Це стосується і Ірини Калупахи, уродженки Донецької області, яка сьогодні допомагає переселенцям на державному рівні, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Якби не війна, Ірина, мабуть, не міняла б ні свого будинку, ні місця роботи. На момент початку бойових дій, вона 3 роки працювала слідчим в міськвідділі міліції в Шахтарську – великому місті на Донеччині. Зараз вона згадує, що служба в міліції була їй цікава, вона, навіть не думала про те, що життя може різко змінитися.

"Всіх чоловіків-міліціонерів посадили в автозаки"

Навесні 2014 року ситуація в місті почала загострюватися. "Перша з явних змін, яка відразу ж кинулася в очі – почали замінювати прапори на всіх адміністративних будинках міста. Спочатку – на будівлі міської ради, потім – прокуратури і міліції. Український же прапор, навпаки – зняли і поклали на землю при вході в приміщення міліції. Якщо людина на нього не наступав, автоматично він ставав ворогом. Це була одна з останніх крапель, коли я просто зібралася і поїхала з міста", – згадує Ірина той складний час.

Ще більш показовою стала подія, коли бойовики зібрали весь чоловічий склад відділу міліції і на автозаках, в яких зазвичай перевозять злочинців, відвезли в Горлівку. Там на той час дислокувався штаб так званої "нової влади". Прибулих змусили дати присягу на вірність.

Ірина тим часом виїхала з міста – вона знайшла нову роботу в Одесі. "Я розуміла, що там більше не можна залишатися. Це було дуже складне рішення. Взагалі я по натурі людина, яка дуже прив'язана до свого будинку. Це був такий період застою. Жорсткої депресії..." – розповідає вона.

Хоча робота в Одесі і була за фахом, Ірина зіткнулася з проблемою, зрозумілою багатьом переселенцям – працювати доводилося без офіційного працевлаштування, та ще й в новому місті, в абсолютно новому середовищі.

Перша спроба інтеграції Ірині не вдалася. З Одеси їй довелося знову поїхати додому. Вона повернулася в Шахтарськ, проте кожен день моніторила ситуацію на підконтрольній території України і продовжувала шукати роботу. І коли дізналася про набір співробітників в новостворене Державне агентство з питань відновлення Донбасу – відразу ж вирішила подати заявку і пройти конкурс.

"Повинні боротися за уми і серця"

"Я приїхала з Шахтарська до Києва практично без зрозумілих мені перспектив. Прямо з вокзалу, як була – з дорожньою сумкою – поїхала подавати документи на конкурс у Держагентство на позицію рядового співробітника. Це був останній день прийому, і мені ще пощастило тоді встигнути. І тільки тоді я стала шукати житло в Києві та готуватися до конкурсу. У той час мною керувало тільки побутове розуміння проблем переселенців і потреба бути корисною, допомагати людям, які мають такі ж проблеми, як і я сама. Не буду приховувати – в моїй ситуації дуже важливий був і той факт, що у мене банально з'явилося джерело доходу", – каже Ірина.

Згодом до цієї мотивації стали додаватися і багато інших чинників. Якщо спочатку Ірина працювала в Держагентстві простим фахівцем, то з плином часу показала себе справжнім професіоналом. У 2016 році було засновано єдине Міністерство з питань тимчасово окупованих територій, що з'єднало в собі агенства, які займаються питаннями Донбасу і Криму. Ірина продовжила роботу в новому держоргані, і з часом стала завідувати всіма гуманітарними питаннями і питаннями внутрішньо переміщених осіб на позиції керівника відповідного управління.

І дійсно – повністю усвідомити проблеми переселенців може лише людина, яка сама пережила щось подібне. Принаймні – так вважають багато хто з тих, хто сам потребує допомоги. Як би там не було насправді, Ірина на власному досвіді знає, що відчувають потребують.

"Я знаю цю проблему зсередини і тому я просто хочу допомогти людям. Раніше думала, що так буде легше, але так ще складніше. Багато моїх знайомих інтегруються в нові спільноти, знаходять себе в звичній або нову роботу, відволікаються від своїх" переселенських "проблем . А я продовжую бути в їх епіцентрі кожен день. Тому що, коли до тебе приходить людина, виливає свою проблему і каже, мовляв, "так ви мене ніколи не зрозумієте, ну куди вам, ви ж тут в Києві, в міністерстві, як ви можете знати, як нам там?" – я як раз і знаю. Але ми держслужбовці, ми не повинні в цей момент давати якусь слабину і там виливати душу. Ми не для цього тут", – вважає Ірина. Тому не допускає, щоб емоції тяжіли над професіоналізмом.

Вона багато в чому пройшла шлях розуміння проблем переселенців разом з державою: якщо з самого початку був лише шок від усвідомлення змін, то в результаті значної роботи були створені і стратегічні документи, і конкретні плани і програми з адаптації внутрішньо переміщених осіб.

Зараз Ірина продовжує організовувати доставку гуманітарних конвоїв на Донбас, пошук житла для переселенців, набір студентів з тимчасово окупованих територій в українські вузи. Вона нарікає на те, що корінні зміни в рішеннях проблем переселенців відбуваються повільніше, ніж того хотілося б, бо на цьому шляху існує безліч перешкод. Однак кожен крок в цьому напрямку – вже перемога, впевнена Ірина.

Серед таких перемог той факт, що тепер переселенці можуть жити в оселях, куплених державою саме з цією метою. "Щороку ми вручаємо переселенцям ключі від купленого державою разом з місцевою владою житла. Раніше фонди на ці цілі були порожніми, проте, на щастя, ситуація змінилася. Тепер це житло і далі буде в місцевому фонді – і їм можуть скористатися інші люди, у яких буде така потреба", – розповідає Ірина Калупаха.

Ще однією з перемог міністерства вона називає те, що попри відсутність закону про військовополонених, вдалося забезпечити разової матеріальної допомоги у 100 000 гривень дуже багатьох людей з числа тих, які побували в полоні у окупантів.

Ірина краще багатьох інших усвідомлює, чого саме очікують від держави самі переселенці. У той же час розуміє реальні можливості держави, розуміє, якою має бути державна політика в цьому напрямку: вона повинна об'єднувати людей, а не навпаки. "В першу чергу ми повинні боротися за уми і серця людей. Коли людина їде, бо шукає для себе кращої долі і розуміє, що вона в будь-який момент може повернутися – це одне. Коли ж ти розумієш, що дорога в твій рідний дім для тебе закрита, то це не передати словами. це просто дуже боляче. Тому ми повинні зберегти зв'язок один з одним. Держава в цілому ні в якому разі не повинно ставити стіни і обрізати якісь шляхи возз'єднання. Такі зв'язку – їх ніяк не можна втрачати" , – вважає Ірина Калупаха.

І робить все від себе можливе, щоб ця політика об'єднання, збереження зв'язків підтримувалася у всеукраїнському масштабі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...