"Проблем зі здоров'ям не було": Що відомо про українця, який помер від COVID-19 у Туреччині

Страхова компанія, де був куплений медичний поліс, відмовлялася покривати репатріацію тіла до України.

У турецькій Анталії в ніч на 7 вересня від коронавірусу помер житель Закарпаття Аттіла Лях, який відпочивав там разом зі своєю сім'єю – дружиною Вікторією та 12-річною донькою. Чоловіка лікували в спеціальному госпіталі і навіть планували перевести в загальну палату, однак через коронавірусну інфекцію у нього зупинилося серце, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Прилетів на відпочинок, а потрапив у реанімацію

Подружжя Ляхів прилетіло до Туреччини 16 серпня, відпочивали в Кемері. На 3-4-й день відпочинку в Аттіли почалася слабкість та ломота в тілі, піднялась температура. 21 серпня він звернувся до лікаря, тест підтвердив діагноз коронавірусу. Медики перевірили всю сім'ю – у дружини Вікторії інфекції не виявили, а от у дитини була легка форма перебігу захворювання. Трималась невелика температура у межах 37 градусів.

"Після тестування їх відправили в готель чекати на результат, проте наступного дня чоловіку стало ще гірше: піднялася температура, почалася рвота, його поклали в лікарню. Вікторія із донькою тим часом були на ізоляції в готелі. Де вони могли заразитися – ніхто не знає. Вірус же в організмі людини може перебувати до трьох тижнів", – розповіла подруга Вікторії Лях Ірина Гуцол.

За її словами, вже за пару днів Аттілу перевели в реанімацію і підключили до апарату штучної вентиляції легень.

"Ввечері ми говорили, йому кращало, мали переводити, а вночі зупинилось серце. Проблем зі здоров'ям у чоловіка не було, він – спортсмен, супутніх хвороб теж не мав. Зупинку серця лікарі пояснили ускладненням від коронавірусу. Віка у повному шоці. Уявіть собі, ви поїхали у відпустку, готель посадив на карантин на 14 днів, не випускають, чоловік у лікарні, страховка закінчується, термін путівки теж", – поділилася вона.

Страхова відмовлялась оплатити транспортування тіла до України

Саме зі страховою у сім'ї виникла проблема. Спочатку компанія "ВУСО" відмовлялася покривати репатріацію тіла в Україну, мотивуючи це закінченням медичного полісу у померлого. Однак через кілька днів повідомила, що "увійшла в становище потерпілих і покриє всі витрати". Гуцол вважає, що страхова пішла на такий крок через розголос у соцмережах. До того ж підключилось ще й українське консульство: "Після закінчення страховки він іще декілька днів був у лікарні, а один день перебування там коштує чи то 750 доларів, чи то 750 євро. Ми з Вікторією постійно на зв'язку. Спершу вона, звісно, плакала, але потім включила холодну голову і почала оформлювати документи".

У страховій "ВУСО" родичам померлого пояснили, що в Аттіли був звичайний страховий поліс терміном з 22 серпня по 4 вересня, який передбачає тільки 14 днів ведення випадку захворювання COVID-19.

Мовляв, страхова оплатила консультації готельного лікаря, транспортування, перебування хворого на стаціонарі, зокрема – в палаті реанімації на ШВЛ. Після дії страховки, в цьому разі 4 вересня, витрати несе вже застрахована особа – потерпілий. Відповідно, після його смерті і закінчення полісу, репатріацію тіла мають оплачувати родичі. Однак страхова ввійшла в становище сім'ї й ухвалила компромісне рішення оплатити вартість репатріації тіла Аттіли Ляха. Це може обійтися компанії в 25 тис. дол.

Подружжя Ляхів на відпочинку

Щоб уникнути подібних історій, у страховій порадили купувати страховий поліс AntiCOVID (Stop Covid). Він передбачає розширене страхування у разі короновірусу, зокрема відсутність обмеження за кількістю днів і лікування захворювання.

Вікторія Лях разом із донькою в середу 9 вересня повинні повернутися до Львова. Тіло Аттіли Ляха мають доставити завтра, у четвер 10 вересня. Сім'я проживає в закарпатському містечку Виноградів. Вікторія працює перукарем-стилістом, Аттіла займався бізнесом.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...