Прогнози невтішні: Науковець повторно заразив себе коронавірусом, оцінюючи шанси на вироблення колективного імунітету

Колективним імунітетом називається ситуація, коли інфекція не може вільно поширюватися всередині групи людей, оскільки значна її частина не сприйнятлива до хвороби за рахунок зробленого щеплення або раніше перенесеного захворювання.

Російський вірусолог Олександр Чепурнов в якості експерименту повторно заразився коронавірусом, щоб оцінити шанси на вироблення колективного імунітету, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

Як розповів учений з Новосибірська, вперше він заразився COVID-19 в кінці лютого під час відпочинку у Франції. У нього була відсутня нежить, але зник нюх. Потім виявили двосторонню пневмонію. Про те, чим він був хворий, професор дізнався вже після одужання: у його крові виявилися антитіла до коронавірусу.

Спостерігалося швидке зниження кількості антитіл у крові. А до кінця третього місяця вони зникли зовсім. Колишній співробітник російського наукового центру «Вектора», а нині провідний науковий співробітник Інституту клінічної та експериментальної медицини навмисно почав спілкуватися з хворими на коронавірус без засобів індивідуального захисту. І кожні два тижні робив тести на коронавірус. Через шість місяців після первинного захворювання він інфікувався знову.

Вдруге хвороба протікала значно важче - він навіть потрапив до лікарні. Першим симптомом стало першіння в горлі. Крім втрати нюху у дослідника п'ять днів трималася температура вище 39 градусів. І знову була діагностована двостороння пневмонія. Після хвороби рівень антитіл в крові знову піднявся.

69-річний професор в результаті поставленого на самому собі експерименті вважає, що колективний імунітет до коронавірусу виробити не вдасться, і що вірус буде «жити з людством довгі роки». Людина може захворіти повторно вже через півроку, плюс-мінус два місяці в залежності від стану імунної системи.

Вірусолог також вважає, що для ефективної вакцинації і тривалого захисту від COVID-19 потрібна «вбита» вакцина - введення в організм збудника хвороби, «убитого формаліном». Тоді вона дозволить імунній системі протистояти вірусу.

На його думку, в 2021 році почнеться масова вакцинація населення і темпи зараження сповільняться. А якщо вченим вдасться створити ефективну вакцину з пролонгованою дією, то узяти гору над коронавірусом можна буде протягом двох-трьох років.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...