Project Convergence: Як роботи допомагали знищувати російський Т-72 (фото)

Пара безпілотних бойових роботів за допомогою штучного інтелекту ідентифікували "ворожі" сили та відкрили вогонь – але рішення про ураження цілі все ще залишається за людиною.

У США під час навчань Project Convergence тестували взаємодію роботів на полі бою. Метою завдання було знайти та знешкодити ворога в змодельованому місті на військовому полігоні в Юмі, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Під час виконання завдання роботи рухались, прикриваючи один одного. Перший робот шукав безпечне місце, зупинявся, запускав прив’язаний до нього невеликий дрон-розвідник та оглядав, чи безпечно рухатися іншому безпілотнику.

Поки один робот ретранслював оператору картинку, інший помітив "ворожі" сили – тоді оператор дав команду роботу відкрити вогонь та знищити противника.

Експериментальний військовий робот Origin
Згодом бортові алгоритми автоматичного розпізнавання цілі робота знайшли іншого ворога – ним виявився танк Т-72. Але ця ціль була надто далеко, щоб робот зміг її знешкодити. Тож він завантажив дані про розташування цілі в тактичну мережу й оператор, який спостерігав за виконанням завдання, залучив артилерію. Алгоритмічне розпізнавання цілей та комп’ютерний "зір" є важливим досягненням для подальшого використання бойових роботів на полі бою.
Рішення про знищення цілі залишається за людиною
Водночас розпізнавання цілей – напрямок, який наразі потребує значних доопрацювань. Так, якщо штучний інтелект вже вміє доволі успішно розпізнавати цілі на фото, то виявити різницю між американським M1 Abrams і російським Т-72 або ж звичайною машиною чи озброєною кулеметом йому буде набагато важче.

Тож надалі роботи мають отримати можливість відрізняти "свого" від "чужого" та визначати цілі – за умови, що ворог використовує камуфляж та укриття, щоб сховати пізнавані силуети.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...