"Прощай, немытая...": Країни Балтії відключаться від електромереж РФ

Прем'єр-міністри Латвії, Литви, Естонії, Польщі та представники Єврокомісії 20 червня затвердять календар робіт з відключення електромереж країн Балтії від пострадянської системи і синхронізації з системами Західної Європи.

Політична дорожня карта буде підписана в Брюсселі перед самітом Євросоюзу, сказав Неріюс Аляксеюнас, радник президента Литви Далі Грібаускайте, передають Патріоти України з посиланням на Delfi.

"Намічено дуже конкретний календар, хто, що і в які терміни повинен зробити", - сказав дипломат.

За його словами, в угоді намічено, що синхронізація повинна бути реалізована не пізніше 2025 року, а ЄК візьме участь в переговорах з Росією і Білоруссю, щоб забезпечити безпроблемне відключення.

Електромережі Латвії, Литви та Естонії зараз діють в синхронному режимі в так званому кільці пострадянської електроенергетичної системи БРЕЛЛ (Білорусь, Росія, Естонія, Латвія, Литва) і залежать від диспетчерської в Москві і електромереж Росії.

Після довгих взаємних суперечок країни Балтії 2018 року вирішили, що будуть синхронізуватися із Західною Європою через Польщу.

Нині між Литвою і Польщею вже діє електроенергетична перемичка LitPol Link, проте потужності хочуть посилити за допомогою прокладання нової морської перемички.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...