Провідна тенісистка України святкує 25-річний ювілей

Ювілей українка зустріла в ранзі третьої ракетки світу.

12 вересня першій ракетці України Еліні Світоліній виповнилося 25 років. Журналісти пригадали найбільші перемоги української тенісистки, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

Першим помітним виступом тенісистки, у віці 14 років, була участь у юніорській частині Відкритого чемпіонату США, де вона, однак програла в першому колі Тімеї Бабош. У 2010 на юніорській частині Відкритого чемпіонату Франції перемогла в одиночному розряді у віці 15 років обігравши у фіналі Унс Жабір.

Цього ж року розпочала професійну кар'єру в дорослих турнірах, зокрема пройшла до чвертьфіналу турніру ITF у Харкові.

У 2012 році Світоліна пройшла через кваліфікаційний турнір в основну сітку Відкритого чемпіонату США й, отже, вперше взяла участь у дорослій частині турніру Великого шолома, але програла в першому колі Ані Іванович .

Восени Еліні підкорився 50-тисячний турнір ITF в грузинському Телаві. У фіналі, в українському дербі, харків'янка, посіяна під другим номером, впевнено переграла киянку Лесю Цуренко, першого номера турніру

Свій перший титул у серії WTA International Еліна здобула на Baku Cup 2013, здолавши у фіналі Шахар Пеєр. За перемогу вона отримала тисяч доларів призових та звання першої ракетки України, посівши в міжнародному рейтингу 49-те місце.

9 серпня 2016 року в третьому раунді турніру Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро Світоліна перемогла першу ракетку світу Серену Вільямс у двох сетах та вийшла у чвертьфінал, у якому програла Петрі Квітовій за 48 хвилин.

На Connecticut Open Еліна вперше потрапила до фіналу турніру прем'єрного рівня, хоча на шляху фіналу перемагала тільки тенісисток із нижчим від себе рейтингом. У вирішальній грі вона поступилася першій сіяній Агнешці Радванській.

Рік Світоліна завершила на WTA Elite Trophy, де добралася до фіналу, але поступилася у вирішальному матчі Петрі Квітовій На кінець року вона зупинилася на 14 сходинці світового рейтингу.

На початку лютого 2017 року Еліна виграла WTA Taiwan Open. Це вже п'ятий одиночний титул WTA у професійній кар'єрі Світоліної.

Шостий титул WTA Світоліна здобула на турнірі з чільних п'яти прем'єрного рівня — Dubai Tennis Championships. Ця перемога дала їй змогу вперше піднятися до першої десятки світового рейтингу.

Сьомий титул WTA Світоліна здобула на турнірі Istanbul Cup. Восьмий — на Italian Open, ще одному турнірі з чільних п'яти прем'єрного рівня, де Еліна обіграла підряд трьох тенісисток з топ-10 світового рейтингу: Кароліну Плішкову, Гарбін'є Мугурусу й Сімону Халеп.

Свій дев'ятий титул WTA Світоліна здобула на Rogers Cup в канадському Торонто. Вона послідовно перемогла Дарію Касаткіну, Вінус Вільямс, Гарбін'є Мугурусу, Сімону Халеп та Каролін Возняцкі, останні чотири з яких, на той момент, входили до топ-10 рейтингу WTA. Це третій поспіль виграш Еліни на турнірі цієї категорії, що стало абсолютним рекордом на турнірах серії Premier 5 — до цього жодна тенісистка не вигравала три такі титули одного сезону навіть у довільній послідовності.

Таким чином, Світоліна перемогла у трьох поспіль турнірах WTA серії Premier 5 (Dubai Tennis Championships, Italian Open і Canadian Open, усі 2017 року), чого не вдавалося ще жодній іншій тенісистці протягом одного року навіть у довільній послідовності. Зокрема, в ході цих трьох турнірів Еліна Світоліна обіграла майже всіх тенісисток, що протягом 2017 року очолювали верхівку рейтингу WTA: Сімону Халеп (двічі), Гарбін'є Мугурусу (двічі), Каролін Возняцкі (двічі), Кароліну Плішкову, Анджелік Кербер й Вінус Вільямс.

Сезон 2018 року Світоліна розпочала вигравши турнір Brisbane International (Брисбен, Австралія). У чвертьфіналі та півфіналі цього змагання Еліна обіграла двох суперниць з топ-10 рейтингу WTA — Джоанну Конту і Кароліну Плішкову, а у фіналі легко здолала білоруску Олександру Саснович. Ця перемога стала її 10-м титулом WTA.

У лютому захистила титул, вдруге поспіль вигравши Dubai Tennis Championships (Дубай, ОАЕ), хоча цього року змагання мало на одну ланку нижчий рівень ніж попереднього (Premier, а не Premier 5). У півфіналі вп'яте поспіль обіграла колишню першу і нинішню дев'яту ракетку світу Анджелік Кербер. У фінальному матчі легко здолала росіянку Дарію Касаткіну.

У травні захистила титул вдруге поспіль вигравши Italian Open, у фіналі обіграла першу ракетку світу Сімону Халеп.

У кінці сезону виграла підсумковий Чемпіонат WTA 2018 року у Сингапурі з загальним призовим фондом 7 мільйонів доларів, здобувши найбільший титул у своїй кар'єрі. Розпочала турнір перемогою над п'ятою ракеткою світу Петрою Квітовою, якій програвала до цього 7 разів поспіль. Також на груповому етапі виграла у восьмої ракетки Кароліни Плішкової та у минулорічної чемпіонки цього змагання, третьої ракетки світу Каролін Возняцкі. У півфіналі обіграла Кікі Бертенс і вийшла у фінал, де здобула перемогу над шостою ракеткою світу Слоун Стівенс . Еліна Світоліна першою з українок виграла Чемпіонат WTA, що є п'ятим за престижністю турніром після турнірів Великого шолома. Завдяки цій перемозі Світоліна завершила сезон четвертою в рейтингу WTA та перемогла в номінації "гравець місяця" (жовтень) за підсумками голосування на офіційному сайті жіночої тенісної асоціації

У липні 2019 року Еліна Світоліна вперше в своїй кар'єрі вийшла до чвертьфіналу Вімблдону, а згодом і до півфіналу турніру, встановивши тим сам національний рекорд серед жінок в одиночному розряді на турнірах Великого шолому та рекорд серед дорослих тенісистів будь-якої статі для Вімблдону.

Важко Світоліна розпочала третій у році турнір серії Великого шолому – Вімблдон. В 1/64 фіналу Еліна була за крок від поразки в поєдинку проти росіянки Маргарити Гаспарян. Через травму Гаспарян не змогла продовжити поєдинок, тому Еліна вийшла в наступне коло.

Надалі Світоліна впевнено виграла чотири матчі й стала першою українкою, яка дійшла до півфіналу на турнірах серії Великого шолому. За путівку у фінал Еліна програла Сімоні Халеп, яка згодом виграла турнір.

На US Open Світоліна в чергове дійшла до півфіналу – стадії, яку Еліни не вдається подолати вже надто довго. На шляху до 1/2 фіналу Еліна перемогла Вітні Осігве, титуловану Вінус Вільямс, землячку Даяну Ястремську, Медісон Кіз та Йоганну Конту. За вихід у фінал Еліна билася проти Серени Вільямс й поступилася з рахунком 6:3, 6:1.

Особисте життя Світоліної не є таємницею. З 2016 року Еліна Світоліна зустрічалася з британським професійним гравцем у крикет Рісом Топлі, але в лютому 2018-го пара розпалася.У січні 2019-го, під час Australian Open, Еліна підтвердила свої стосунки з французьким тенісистом Гаелєм Монфісом, з яким відтоді зустрічається.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...