Прозора і не замерзає: У мережі показали унікальну мешканку океану (фото)

Білокровна крокодилова риба має дуже світле забарвлення, місцями вона майже прозора.

У цієї дивовижної риби прозора кров і гола шкіра. Вона має у своїх кровоносних судинах білки-антифризи, що запобігають замерзанню в холодній воді, передають Патріоти України з посиланням на Національний антарктичний науковий центр.

Про дивну рибу розповідають біологині НАНЦ. Крижана риба є справді унікальним створінням.

Білокровна крокодилова риба має дуже світле забарвлення, місцями вона майже прозора. Її кров теж прозора, наче вода. А паща цієї істоти нагадує крокодилячу.

Вперше цю рибу знайшов норвезький зоолог Дітліф Рустард. Він вирушив до островів Буве, що розташовані за 1750 кілометрів від узбережжя Антарктиди, в Південному океані. Сталося це у 1927 році.

Південний або Антарктичний океан – океан, що омиває води Антарктиди. Його існування досі не визнано деякими країнами світу.
Рустард помітив, що до сіток риболовів потрапляє дивна рибина. Вона майже не мала луски, місцями була прозорою і мала страшну пащу. Науковець назвав її "білокровною крокодиловою рибою".

Учені продовжували досліджувати дивовижну рибу. У 1954 році біохімік Йохан Рууд довів, що у крокодилової риби відсутні червоні кров'яні клітини та гемоглобін – білок, що робить кров червоною.

Виявилося, що ця риба є абсолютно унікальною. Відкриття було справді шокуючим – риба є єдиним виключенням серед понад 50 тисяч видів хребетних тварин.


Цікаві факти про крижаних риб:

  1. Білокровна риба живе у водах Південного океану, що мають в півтора раза більше кисню, ніж звичайна морська вода. Судини й серце цих риб мають більші розміри й об'єм, ніж в інших риб. Відповідно, вони перекачують більше крові.
  2. Білки-антифризи. Кров крижаних риб замерзає при температурі 2,2 градуса нижче нуля за Цельсієм. Це відбувається тому, що у цій крові є білки, які запобігають замерзанню – глікопептиди крові.
  3. Крижані риби мають більшу поверхню зябрів, ніж інші види. Їх шкіра гола, не вкрита лускою. А ще вони ведуть дуже повільний спосіб життя і майже не мають природних ворогів.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...