ПЦУ визнала святим легендарного українського гетьмана

Ім’я гетьмана Сагайдачного носять Національна академія Сухопутних військ у Львові.

Православна церква України затвердила канонізацію гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Про це йдеться у церковному журналі УПЦ №25, передають Патріоти України.

День пам'яті Сагайдачного встановлено 20 квітня за новим стилем (7 квітня за старим).

Цим рішенням ПЦУ фактично затвердила рішення однієї зі своїх церков-засновниць – УАПЦ. Адже Сагайдачний був канонізований 25 травня 2011 року Архієрейським собором УАПЦ.

Нагадаємо, Петро Конашевич-Сагайдачний – український політичний діяч, гетьман реєстрового козацтва, кошовий отаман Запорізької Січі. Він був організатором успішних походів запорозьких козаків проти Кримського ханства, Османської імперії та Московського царства. Меценат православних братств та опікун братських шкіл.

Петро Конашевич-Сагайдачний зробив українське козацтво провідною верствою українського суспільства. Завдяки йому була створена дисциплінована козацька армія, озброєна вогнепальною зброєю і тогочасною артилерією. Він розробив та вдосконалив тактику морського бою.

Також своєю діяльністю він повернув Києву значення культурного й релігійного осередку України.

Ім’я гетьмана Сагайдачного носять Національна академія Сухопутних військ у Львові та фрегат-флагман Військово-Морських сил. Героїчні подвиги полководця відображені у серії народних та художніх творів. Також на його честь названо безліч вулиць та закладів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...