"Путін поставив Зеленському жорсткі умови: у чому небезпека для України", - Радзіховський

Російський публіцист про відносини України і Росії при Володимирові Зеленському.

Своїм указом про спрощення отримання російського громадянства для жителів "ДНР-ЛНР" Володимир Путін підняв ставки у протистоянні з Україною, зокрема для обраного президента Володимира Зеленського. Свою думку про те, як можуть розвиватися українсько-російські відносини при Зеленському, висловив російський публіцист Леонід Радзіховський, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

"Оскільки це залежить від Зеленського, зміни в українсько-російських відносинах могли б бути. Але, оскільки це залежить і від Путіна, їх не буде. Путін направив гранично чіткий сигнал указом про спрощений порядок отримання громадянства, що він категорично проти будь-якого пом'якшення відносин з Україною. А посилювати їх вже нікуди: на нові військові дії Путін не піде, тому що вони в Росії зовсім непопулярні. Нові військові дії - це ще й нові санкції. Навіщо вони йому потрібні?!

Теоретично, якщо б Путін хоча б не заперечував, Зеленський міг би домогтися остаточного заморожування конфлікту - як в Абхазії: кордон зафіксований і, наскільки я знаю, за кілька років не було жодного пострілу. В такому разі в Україні б розмови про війну закінчилися.

Воєнно-технічно це питання можна вирішити - справа у політичній волі. Якщо судити за указом Путіна, вона у нього спрямована на зовсім інше: на консервацію конфлікту в сенсі не припинення обстрілів і фіксації кордонів, а продовження конфлікту, відчайдушної піар-війни. Ця піар-війна йому необхідна як одна з опор пропаганди. Крім того, це йому просто подобається. Нарешті, він, мабуть, досить справедливо вважає, що піар-війна, яка начебто консолідує українське суспільство, насправді послаблює Україну, відволікає її психологічні сили на помилкові цілі.

Якщо ж говорити про інші цілі, то зрозуміло, що розмови про повернення Криму - це словоблуддя. У "мінському процесі" тепер Путін поставив масну крапку. Звісно, Україна не захоче і не зможе "прийняти до свого складу" області, більшість жителів яких є громадянами іноземної держави, Росії... Такого, здається, в історії взагалі не було. Так що "мінський процес" похований остаточно.

Але Путін так легко його поховав, зокрема й тому, що прекрасно знає - і без цих паспортів Україна ніколи не погодиться прийняти назад ці дві чудові області на його умовах. Та й жителі цих областей, наскільки я можу судити, абсолютно не в захваті від перспективи повернення в Україну. І їх можна зрозуміти: українські ЗМІ постійно говорять, що вони - зрадники, ватники тощо. Не сподобається їм, звичайно, і закон про мову, який нещодавно ухвалили.

Тому глобальні проблеми Зеленський не міг би вирішити при всьому бажанні. А от домогтися жорсткого перемир'я міг би, як і якихось попутних речей - начебто дрібних, а насправді дуже важливих: як послаблення в торгівлі і режимі міграції.

Але Путін прямо демонструє, що його мета - не пом'якшення відносин, а рівно навпаки - максимальне посилення. Так що я не думаю, що Зеленський чогось зможе домогтися.

Указ про паспортах готувався до виборів президента України. Хто буде президентом, Путін не знав. Але йому все одно: він будь-якому президенту кидав цей виклик. Однак те, що президентом став Зеленський, для Путіна дуже зручно. Тому що проти Зеленського буде страшна кампанія з боку патріотів України. З іншого боку, виборець Зеленського - та сама мовчазна більшість - чекає від нього, крім усього іншого, поліпшення відносин з Росією. І якщо Зеленський не доб'ється ніякого успіху, вони будуть розчаровані. І це їхнє розчарування впаде не на Путіна, а на Зеленського. Отже, президент України від початку буде слабким президентом."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...