"Питань більше, ніж відповідей", або Тарифи 2020: Скільки зекономлять українці на комуналці

Експерти переконані, що економія може виявитися «одноразовою».

Українці, які мають централізоване опалення, з нетерпінням чекають рахунки за грудень: подешевшало чи ні? Нагадаємо, після того як президент Володимир Зеленський розкритикував Кабмін за те, що не дивлячись на зниження ціни газу майже на третину, вартість опалення залишилася незмінною, уряд перед Новим роком швидко ухвалив постанову, якою рекомендував місцевим органам влади (зобов'язувати Кабмін не має законного права – ред.) знизити тарифи на тепло для населення, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

ТОП-20 лідерів

Першими ще в грудні відгукнулися мери 20-ти великих і малих міст (див. Інфографіку) країни, зокрема, і влада Києва, яка пообіцяла максимально, до 23% знизити вартість опалення, починаючи з грудня. Тобто в січні жителі цих міст повинні отримати рахунки на тепло на меншу суму.

Про тарифи на гарячу воду питання на Кабміні не піднімалося. Однак, наприклад, у Обухівській міськадміністрації нам відповіли, що і "тепленька" повинна подешевшати, але наскільки, поки неясно, ведуться розрахунки.

Сайт "Сьогодні" з'ясував, як в цих містах має подешевшати централізоване опалення, після того як місцева влада почула прохання уряду. Майже всюди нам обіцяли максимальне зниження, озвучене прем'єром – 23%. Але, у тому ж Києві воно буде не вище 22%, в Сєвєродонецьку, Білій Церкві та Кривому Розі – не більше 20%. Однак, як видно з інфографіки, людям вдасться заощадити сотні гривень.

Чому подешевшало

Як пояснив раніше прем'єр Олексій Гончарук, головна причина того, що тарифи на опалення можна знизити – те, що газ за рік подешевшав на 30,5%. У грудні 2018 року тисяча кубометрів газу коштувала для комунальників 7482 грн, рік по тому – 5132 грн. За словами прем'єра, в тарифі на опалення 75% становить ціна газу. "Тому тарифи на тепло можуть бути вже в грудні знижені на 23%, – підрахував прем'єр. – Раніше не було механізму, що дозволяє зробити такий перерахунок, тепер він є. Уряд ухвалив постанову, що дає таке право органам місцевої влади".

За словами Гончарука, постанова Кабміну носить не обов'язковий, а рекомендаційний характер, оскільки тарифи розраховують місцеві органи влади, а затверджує Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Але уряд сподівається на сумлінне виконання постанови Кабміну на місцях.

Від чого залежить ціна гігакалорії

За інформацією НКРЕКП, вартість гігакалорії тепла розраховується за формулою:

Тариф=(Собівартість + Витрати на покриття втрат тепла + Прибуток)/Обсяг реалізації теплової енергії в Гкал

Тобто, чим менше собівартість і тепловтрати і чим більше обсяги продажів тепла (тобто, чим більше будинків обігріває одна ТЕЦ або котельня), тим гігакалорія коштує дешевше. Прибуток на тариф впливає мало, так як становить 1-2% від собівартості.

Середня собівартість гігакалорії тепла на 75% складається з ціни газу, необхідного для нагріву теплоносія (води), 10% – зарплата, по 2% – витрати на амортизацію обладнання і ремонти, решта йде на податки. Саме через те, що газ подешевшав, знизилася собівартість, а отже і тариф.

Тепловтрати в теорії не повинні бути більше 7-8%, але на практиці через зношеність теплоізоляції і дірявих труб – досягають 25%! Тобто, відремонтувавши або замінивши труби, можна здешевити гігакалорію на 17-18%. Але поки, на жаль, грошей на це не вистачає, а платить споживач.

Як ми рахували

У своїх розрахунках ми взяли офіційні дані з сайтів комунальних підприємств про ціну гігакалорії для споживачів, у яких немає приладів обліку теплової енергії. Очевидно, що інакше зробити оціночні розрахунки неможливо. Такі тарифи розраховані по максимуму, насправді, за показаннями лічильників тепла сума в платіжках виходить менше на 20-30%, якщо немає сильних морозів. З огляду на те, що гігакалорія також подешевшає на 20-23%, то і за лічильником вийде економія на ті ж 20-23%, але в грошах це буде менше.

Пояснимо на прикладі. У Києві за старим, більш високим тарифом, за квартиру площею 50 кв. м в грудні за опалення "по нормам" треба сплатити 1925 грн, по новому зниженому тарифу – 1502 грн, економія 423 грн. Так як грудень виявився теплим, то по лічильнику тепла буде приблизно 1500 грн і 1200 грн (на 20% менше). Тобто економія для тих, у кого є будинковий лічильник тепла, становитиме 300 грн, або близько 23% як і підрахував прем'єр Олексій Гончарук.

А як же в інших містах

Далеко не повний моніторинг "Сьогодні" показав, що зниження вартості централізованого опалення очікується не тільки в містах, влада яких першою про це повідомила, але і в по всій Україні. Правда, там гігакалорія подешевшає не на 20-23%, а значно менше. Наприклад, в КП "Тепломережа" райцентру Корсунь-Шевченківський на Черкащині нам відповіли, що тариф знизиться між 15% і 20%. Мовляв, мережі зношені, потужності котельні більші, ніж можливості споживачів, тому якщо знизити більше, то підприємство зазнає збитків. За словами експертів в області теплопостачання, дороге тепло – це проблема всіх невеликих міст з населенням 20-50 тис. осіб.

У місті-мільйоннику Львові влада вже повідомила, що тепло подешевшає на цілих 26%, а гаряча вода – на 20%. Максимальна вартість опалення за нормами в "місті Лева" – 32,59 грн/кв. м (у Львові чотири постачальника теплової енергії), тому львів'яни, які проживають в 50-метровій квартирі, заощадять на місяць на опаленні 423 гривні.

А ось в іншому мільйоннику – Одесі – тарифи навряд чи зміняться. Про це заявила в.о. директора КП "Теплопостачання міста Одеси" Анна Позднякова. За її словами, в Одесі тарифи на теплопостачання одні з найнижчих в Україні: нижче на 25,2% Харкова, 28,5% – Дніпра, 20,5% – Запоріжжя, 29,9% – Полтави, 34,6% – Києва. "Ми на сьогодні збиткове підприємство, тариф за тепло компенсує лише 60,9% витрат. Постачати одеситам тепло можливо тільки при дотаціях з місцевого бюджету, в зв'язку з чим нам неодноразово надходили рекомендації НКРЕКП переглянути тарифи, та й моя позиція – негайно привести тарифи до економічно обґрунтованих ", – стверджує Позднякова.

Експерти скептичні

Фахівці в області теплопостачання скептичні щодо того, що платіжки подешевшають швидко і надовго. Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин нагадав, що існує процедура затвердження тарифів, яка вимагає часу. А його немає, через кілька днів споживачам уже повинні прийти рахунки. "Поки це лише рішення місцевих органів влади: рекомендувати постачальникам тепла знизити тарифи, – роз'яснив Пендзин. – Для ліцензованих підприємств комуненерго (у великих і середніх містах) тарифи затверджує НКРЕКП, але зможе це зробити тільки після закінчення опалювального псезона. Для інших – місцева влада, але для цього вона повинна мати підготовлені тепловиками документи, які треба затвердити. Тому в кращому випадку в платіжках за грудень побачимо якісь "знижки", а реально механізм почне працювати в лютому-березні".

Енергоексперт Валентин Землянський і зовсім побоюється, що ініціатива влади може виявитися "одноразовою", тільки на грудень. Адже з 1 січня 2020 року в нас почав працювати енергоринок і ціна газу, зафіксована в листопаді Кабміном на весь опалювальний сезон 2020 року, тепер вже 6960 грн за 1000 куб. м, а не 5132 грн.

Виходить, в плані реалізації ініціативи Кабміну поки питань більше, ніж відповідей. Чому? На це Землянський відповів так: "Треба було зайнятися тарифами у вересні минулого року, коли стало відомо, що газ коштує не 8500 грн за 1000 куб. м, виходячи з якого розраховані тарифи, а 6160 грн, Кабміну треба було в вересні зафіксувати ціну газу на весь сезон, про що попереджали експерти. Тоді НКРЕКП, на підставі постанови уряду, встановила б законодавчо нові, більш низькі тарифи на тепло для кожного теплокомуненерго. І не довелося б Кабміну в грудні переходити на ручне управління".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...