Р-27 виходить на ціль: Українські авіаційні ракети полетять на експорт (фото)

У компанії "Радіонікс" наголосили, що підприємство вже розширило власні виробничі потужності для серійного виготовлення ГСН у достатній кількості, з огляду на обсяги експортних замовлень.

Українська компанія "Радіонікс" успішно завершила цикл перевірок нових оптичних головок самонаведення, які будуть застосовані у ракетах типу Р-27. Перевірка технічних характеристик та можливостей нової ГСН за участю представників закордонного замовника була невід'ємною умовою для старту контракту на поставку значної кількості авіаційних ракет класу "повітря-повітря" для ВПС іноземної держави, передають Патріоти України з посиланням на Defense Express.

Як повідомили у компанії "Радіонікс", перевірка параметрів нової головки самонаведення проходила на спеціалізованому стендовому устаткуванні. Нова ГСН повністью підтвердила свої характеристки і відповідає усім вимогам технічного завдання, які були погоджені з закордонним замовником.

При цьому за своїми можливостями нова вітчизняна ГСН значно перевершила можливості "теплових" головок самонаведення типу ГСН-36Т, які використовуються на авіаційних ракетах "повітря-повітря" типу Р-27Т та Р-27ЕТ.

Ліворуч - ракета Р-27Т з тепловою ГСН
Оптичні головки самонаведення цих ракет призначені для захоплення цілі по тепловому відбитку, її автосупровождения і видачі в автопілот керуючих сигналів, необхідних для забезпечення самостійного наведення ракети на ціль.

Інфрачервона ГСН-203Т від компанії "Радіонікс" забезпечує дальність захоплення типової цілі на зустрічному курсі – до 30 км, навздогін – понад 100 км. Поле захоплення: 2,0x2,0°. Час підготовки до пуску - до 2 хвилин. Ці параметри є значно кращими у порівнянні з можливостями радянських теплових ГСН.

Інфрачервона ГСН-203Т від компанії "Радіонікс"
Також слід зазначити, що та ж радянська ГСН-36Т мала фотоприймач, який був виготовлений за технологічними можливостями минулого століття. Фактично ГСН цих ракет сприймали теплове випромінення цілі як одну точку. Це суттєво обмежувало і обмежує можливості ракети з виконання завдання в умовах навіть примітивних теплових завад з боку противника.

У ГСН-203Т для виявлення та захоплення теплової сигнатури (інакше кажучи, унікального теплового образу чи відбитку) конкретної цілі використовується чутлива матриця. Це дозволяє не лише виявляти цілі з тепловою сигнатурою на значно більших відстанях, але і реалізовувати складні алгоритми "відстроювання" від перешкод, які може ставити ракеті противник. Це суттєво збільшує ймовірність влучення у ціль ракетою с такою ГСН.

ГСН-203Т виконана у діаметрі 220 мм, що відповідає вимогам технічного завдання під ракету Р-27. Проте компанія "Радіонкс" насправді опанувала виготовлення ГСН різних калібрів, які можуть бути адаптовані під будь-яку керовану ракету, де застосовується принцип наведення на тепловий сигнал від цілі. При цьому діаметр у ГСН може бути від 180 мм і більше. При особливій потребі - можливе виконання ГСН і у менших діаметрах.

Всі нові головки від компанії "Радіонікс", як і ГСН-203Т - матричного типу. Таке конструкційне рішення застосовано і реалізовано в Україні вперше. При виготовленні ГСН викорстовуються сучасна елементна база, матеріали і технології.

Нова сила Р-27 з новою ГСН-203Т від компанії "Радіонікс"
У компанії "Радіонікс" наголосили, що підприємство вже розширило власні виробничі потужності для серійного виготовлення ГСН у достатній кількості, з огляду на обсяги експортних замовлень. Також триває робота над збільшенням переліку власного випробувального устаткування.

Ракети Р-27 мають модульну конструкцію - з різними типами ГСН (радіолокаційними напівактивними та пасивними, а також з тепловими) та з різними версіями двигунів.

Серійним виробником авіаційних ракет середньої/великої дальності класу "повітря-повітря" Р-27 для винищувачів типу МіГ-29 та Су-27 з часів Радянського Союзу є київське підприємство ДАХК "Артем".

Завод "Артем" експортував тисячі ракет Р-27 різних модифікацій. Частина вузлів та агрегатів для комплектації цього популярного авіаційного озброєння надходила з Росії, проте після початку агресії РФ проти України військово-технічна співпраця між двома країнами була зупинена.

Як повідомили на ДАХК "Артем", підприємство за останній рік узгодило з вітчизняними співвиконавцями усі технічні питання імпортозаміщення вузлів, агрегатів та матеріалів закордонного виробництва, відпрацьована уся необхідна дослідно-конструкторська документація з виготовлення оновленого виробу Р-27 - як для потреб Збройних Сил, так і закордонних покупців.

Отже, оновлена українська Р-27 - у добрий путь!

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...