"Радіють і критикують": Українка розповіла, як проходить вакцинація від COVID-19 у Німеччині

За підрахунками Bloomberg, у світі вже введено понад 180 млн доз препарату від коронавірусу. Щодоби цей показник зростає на декілька мільйонів.

Поки Україна чекає надходження вакцини та початку імунізації від COVID-19, у десятках країн ця кампанія вже стартувала. Частина держав виявилась більш оперативною в цьому питанні, розпочавши щеплення населення ще у грудні минулого року. Журналісти поцікавилися ситуацією за кордоном безпосередньо в українців, котрі наразі виїхали за межі батьківщини, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Вакцинація почалася наприкінці 2020-го, але проходить повільно

Катерина Ґрунерт, яка живе в Мюнхені, розповіла, що у країні використовують вакцини, які затверджені Євросоюзом. Як зазначається на німецькому сайті zusammengegencorona, з початку імунізації, що стартувала в грудні минулого року, тут вводять препарат від Pfizer-BioNTech, на початку січня була затверджена Moderna, а наприкінці січня схвалення отримала вакцина від компанії AstraZeneca, яку планують використовувати і в Україні.

Катерина Ґрунерт, українка, яка живе Німеччині

"Німеччина з листопада у другому суворому локдауні. Заборонено зустрічатися більш ніж з однією людиною. За порушення карантину високі штрафи. Заклади розважальної, культурної та туристичної сфери закриті. Можна ходити лише в аптеку або супермаркет. Усі радіють вакцині, бо бачать у цьому вихід із ситуації. Зараз про це багато розмов на телебаченні, є також чимало ресурсів, де можна докладно дізнатися про вакцину", – сказала співрозмовниця.

Станом на 16 лютого 2021 року, за даними zusammengegencorona, у Німеччині майже 3-м млн людей зробили перший укол препарату від COVID-19 та більш ніж 1,5 млн осіб уже отримали другу дозу. Проте владу часто критикують за повільну імунізацію.

"Німці не задоволені темпами щеплення від COVID-19, адже наразі їх зробили трохи більш ніж 4% населення. Звичайно хочеться, щоб було як в Ізраїлі. Однак є труднощі. Вакцину закуповує централізовано Євросоюз. Повідомляли, що в I кварталі виникли певні проблеми з постачанням препаратів, але запевняють, що у II кварталі буде краще. Враховуючи цей фактор, країна досі вакцинує першу групу (категорію). З іншого боку, тут приблизно 82 млн населення (на відміну від того ж Ізраїлю чи ОАЕ. – Ред.), тому процес щеплення проходить не так швидко, як би хотілося", – зазначила Катерина Ґрунерт.

У Німеччині вакцинують першу групу осіб, яка має найвищий пріоритет

На відміну від Ізраїлю, де свої дози вже отримують люди у віці 35 років і старші, у Німеччині все ще працюють із першою групою (найвищий пріоритет):

  • хто старший за 80 років;
  • люди, які лікуються або потребують догляду;
  • ті, хто піклується про людей похилого віку;
  • працівники медустанов із високим ризиком, серед яких співробітники інтенсивної терапії.

"Друга категорія – ті, кому 70 і більше, особи з хронічними або психічними захворюваннями, пацієнти з порушеннями інтелектуального розвитку, правоохоронці. У третій групі люди 60+, співробітники медичних закладів із низьким ризиком зараження коронавірусом, освітяни, державні службовці різних рівнів та представники служб. Після них уже зможе вакцинуватися решта населення", – додала українка.

Для всіх категорій громадян імунізація за бажанням. Водночас, як зауважила Катерина Ґрунерт, організація процесу залежить від регіону.

"У Баварії є портал, де треба зазначити дані: дата народження, хронічні захворювання, родичі з хронічними недугами, професія. Після цього визначається, який у людини пріоритет. Знаю, що зможу вакцинуватися в останню чергу. Коли підходить відповідний час, на електронну адресу надсилають повідомлення. Після цього можна зайти на портал, щоб обрати годину і місце вакцинації", – пояснила Катерина Ґрунерт.

Така послуга входить у медичне страхування. Сама співрозмовниця готова імунізуватися, коли буде можливість.

"У Німеччині всі обов’язково мають медичне страхування. Воно недешеве. Тому вакцинація відбувається коштом медстрахування, ми нічого не доплачуємо. Немає варіанта, щоб заплатити та зробити щеплення від COVID-19 раніше за свою чергу. Обіцяють, що до кінця літа кожен резидент Німеччини отримає пропозицію щодо імунізації.

Я за вакцинацію, тому вже зареєструвалася на порталі, про який казала, і чекаю, коли мені сповістять, що настала моя черга. До речі, брат мого чоловіка працює лікарем в інтенсивній терапії. Він уже отримав дві дози препарату від коронавірусу, адже був у пріоритеті не лише за фахом, а ще й тому, що його дружина вагітна (це також впливає). Переніс усе нормально. Так само бабусю та дідуся мого чоловіка імунізували в перші дні кампанії з вакцинації, вони були серед тих, хто у найвищому пріоритеті", – резюмувала пані Катерина.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...