"Рак підшлункової залози: смертність збільшується", - лікар

Це один з небагатьох видів раку, смертність від якого з роками збільшується, на відміну від інших онкозахворювань.

Про це у своєму блозі пише доктор медицинских наук, профессор Анатолій Скумс, передають Патріоти України.

"Для того щоб розібратись у проблемі, необхідно розуміти, що таке підшлункова залоза і які її функції. Підшлункова залоза – це орган розташований позаду шлунка, який складається з двох типів клітин – залоз зовнішньої секреції та острівкових клітин. Залози зовнішньої секреції виробляють ферменти, які потрапляють у кишківник та беруть участь у перетравлюванні білків, жирів та вуглеводів. Залози внутрішньої секреції – острівкові клітини – продукують гормони, такі як інсулін, глюкагон, соматостатин та ін.

Перший відомий опис раку підшлункової залози був опублікований 1761 року. Хірургічні ж методики під час цього захворювання почали розроблятись лише на початку ХХ століття. Це один з небагатьох видів раку, смертність від якого з роками збільшується, на відміну від інших онкозахворювань, загальна смертність від яких зменшилась на 15% у порівняні з серединою 1990-х років.

Внаслідок мутацій у клітинах, вони починають безконтрольно ділитись та розповсюджуватись спочатку безпосередньо у органі, а потім і у навколишні тканини. Пухлини підшлункової залози можуть розвиватись з екзокринної або з ендокринної її частини. Це два різні види раку, і вони мають різні фактори ризику, симптоми, лікування та прогноз.

Достеменно не відомо, що є причиною виникнення раку підшлункової залози, але водночас були визначені певні фактори ризику. До них відносять генетичні фактори, екологічні чинники, старший вік, цукровий діабет, куріння, надлишкову вагу, зловживання алкоголем та ін. На сьогодні у світі не розроблена ефективна система скринінгу раку підшлункової залози, але є дані, що певним категоріям населення, які мають випадки цієї хвороби у сім’ї або цукровий діабет, варто проходити регулярні обстеження.

Рак підшлункової залози часто називаються "тихим" захворюванням, бо симптоми з’являються тільки на пізніх стадіях. Однак, коли пухлина виростає, вона може викликати:

• біль у верхній частині живота;

• пожовтіння шкірних покривів та склер, внаслідок проростання пухлини у жовчну протоку;

• зниження ваги тіла, втрата апетиту, слабкість.

Ці симптоми не завжди специфічні і можуть виникати під час інших захворюваннь, тому іноді рак підшлункової діагностується не одразу.

У разі пухлин острівкових клітин – нейроендокринних пухлинах – можуть також виникати симптоми, пов’язані з гіперпродукцією гормонів:

• слабкість та запаморочення;

• озноби;

• діарея.

Лікар обов’язково зверне увагу на симптоми та послідовність їх виникнення, може призначити аналізи крові для визначення у крові онкомаркерів - речовин, які продукує пухлина.

Основними методами діагностики пухлин раку підшлункової залози та оцінки їх розповсюдженості є:

• ультразвукове дослідження;

• комп’ютерна томографія, магнітно-резонансна томографія, позитронно-емісійна томографія.

Інколи для встановлення діагнозу необхідно виконати біопсію – видалення маленької частини пухлини для вивчення під мікроскопом.

Наступним кроком лікар оцінить стадію пухлинного процесу, або наскільки розповсюдився рак. Від цього залежить лікувальний план та подальший прогноз.

Стадія встановлюється з урахуванням:

• розміру пухлини та її розповсюдженості щодо інших органів та структур;

• наявності ураження навколишніх лімфовузлів;

• наявності метастатичного ураження інших органів.

Лікувальна тактика залежить від декількох факторів:

• типу пухлини;

• стадії;

• віку пацієнта, загального стану здоров’я.

Серед можливих варіантів лікування – хірургія, променева терапія, хіміотерапія. Об’єм хірургічного втручання залежить від розташування пухлини та розповсюдження у навколишні органи та тканини. Можливе видалення як частини підшлункової залози так і органу повністю.

Нині оптимальним вважається комбіноване лікування, яке включає новітні схеми хіміотерапії та складні хірургічні втручання, інколи у поєднанні з променевою терапією. Саме застосування сучасного лікування та рання діагностика дають найкращі шанси у боротьбі з цим захворюванням. Обнадійливим є факт, що наразі в Україні є можливість пройти лікування з приводу раку підшлункової залози згідно з усіма міжнародними стандартами."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...