"Раніше невідома активність": Вчені розкрили таємницю Бермуд

Походження Бермудських островів пояснили незвичайним, раніше невідомим механізмом вулканічної активності.

Бермудські острови утворилися завдяки активності вкрай незвичайних вулканів. Про це йдеться в статті великої міжнародної групи геологів, опублікованій в журналі Nature, передає Naked Science, передають Патріоти України.

У статті наголошується, що, як правило, вулкани утворюються в місцях розходження тектонічних плит, або там, де одна плита занурюється під іншу, або ж під дією стійких вертикальних потоків магми, які піднімаються з глибин мантії і поступово розплавляють літосферну плиту над нею.

Довгі роки вважалося, що і древні, давно згаслі вулкани, які колись підняли з дна Саргасового моря Бермудські острови, діяли під дією мантійних плюмів. Однак на Бермудських островах такий плюм повинен залишати характерний ланцюжок островів, як на Гаваях. Крім того, ніякої вулканічної активності в області, на яку цей потік повинен впливати сьогодні, не спостерігається.

Щоб розібратися в цих нестикуваннях, геологи провели додатковий аналіз 800-метрового керна, отриманого на Бермудах ще у 1972 році. Незвичайний мінеральний склад, а також зміст ізотопів свинцю та деяких інших важких елементів дозволили вченим висунути нову схему утворення цього архіпелагу.

Тут варто згадати, що весь Атлантичний океан з'явився близько 175 мільйонів років тому, в результаті розколу суперконтиненту Пангеї, який об'єднував практично всю земну сушу. Плити, які утворюють сьогодні Африку, Європу і обидві Америки, розійшлися, і між ними з'явився океан.

Численні уламки плит занурювалися в мантію під його дном, опускаючись в її перехідну зону на глибині близько 400-600 кілометрів. Близько 30 мільйонів років тому обурення мантійних потоків змусили кілька таких полурозплавлених уламків спливати вище, взаємодіючи з водою, зливаючись і перемішуючись.

На думку вчених, саме такий процес і міг створити не тільки Бермуди з їх незвичайною геологією, але і деякі інші вулканічні острови в океанах Землі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...