Равенсбрюк: Як жінки ставали катами у нацистських концтаборах (фото)

Вони знущалися, били й катували таких же, як самі, представниць прекрасної статі.

Табір Равенсбрюк, січень 1941 рокуУ Німеччині в період Другої світової війни, коли чоловіків масово відправляли на фронт, тисячі жінок у гонитві за фінансовою незалежністю погоджувалися на роботу в концтаборах. Там вони знущалися, били й катували таких же, як самі, представниць прекрасної статі. Більшість починали "кар’єру" в одному з перших великих концентраційних таборів для жінок в епоху націонал-соціалізму Равенсбрюк. Після війни багатьох із було страчено, про жорстокість деяких навіть написано книги й знято фільми. А сам Равенсбрюк сьогодні став меморіальним комплексом у пам’ять про закатованих в’язнів. Дослідження про "тендітних" наглядачок-катів опублікувало ВВС, передають Патріоти України.

Робота на "військовому об’єкті"

У 1940-х у німецьких газетах нерідко публікували оголошення про "перспективну роботу" для молодих і здорових жінок на благо держави й у військовій сфері. Німкеням обіцяли гарну заробітну плату і безкоштовне харчування, а ще проживання й одяг.

"Робота для здорових жінок віком від 20 до 40 років на військовому об'єкті", – йшлося в одному такому оголошенні на сторінках газети 1944 року. Щоправда, без уточнення, що обіцяний одяг буде формою військ СС, а тим самим об’єктом – табір смерті.

Концтабір Равенсбрюк, 1945 рік

Факти про Равенсбрюк:

  • був найбільшим концтабором для жінок у нацистській Німеччині, знаний також як Жіноче Пекло;
  • в ув'язненні тут перебували більш як 120 тисяч в'язнів із усієї Європи. Із них багато були борчинями опору чи опозиціонерками. Ще деяких вважали просто "непридатними" для нацистського суспільства – це єврейки, лесбійки, працівниці секс-бізнесу чи безпритульні;
  • загинуло у цьому концтаборі за 80 км на північ від Берліна щонайменше 30 тисяч жінок. Одних було вбито газом, інших повісили, заморили голодом, ще деякі померли від різних хвороб або ж працювали на території до самої смерті.
Звільнення табору Равенсбрюк, 30 березня 1945 року

"Вони були жахливими людьми. Їм це подобалося, мабуть, тому, що це давало велику владу над в'язнями. З деякими дуже жорстоко поводилися", – розповідала 98-річна Сельма ван де Перре із Лондона, яка колись була учасницею єврейського опору Нідерландів і потрапила до Равенсбрюку як політув'язнена.

Крематорій концтабору, де вбивства тривали до самого звільнення

Факти про наглядачок у Равенсбрюку:

  • загалом 3500 жінок у Німеччині були охоронницями в різних концтаборах, але цю діяльність починали саме в Равенсбрюку. Згодом частина перейшла до таборів смерті Аушвіц-Біркенау чи Берген-Бельзен;
  • багато походили з бідних сімей, рано покинули школу й не мали кар'єрних можливостей, тому погоджувалися на подібну роботу, яка давала комфортні умови проживання і фінансову незалежність;
  • крім цього, чимало претенденток на такі посади із дитинства виховувалися в нацистських молодіжних групах і дійсно вірили в ідеологію диктатора Гітлера;
  • багато наглядачок жорстоко поводилися із ув’язненими – били, катували і вбивали. Ті ж давали їм прізвиська – "кривава Бригіда", "Анна-револьвер", називали монстрами тощо.
Наглядачки у концтаборі Равенсбрюк, приблизно 1940 рік

"Це було привабливіше, ніж робота на заводі. Вони відчували, що підтримують суспільство, роблячи щось проти його ворогів", – пояснила директорка меморіального музею в Равенсбрюку Андреа Генест.

Що трапилося з катами із Равенсбрюку

На місці хитких дерев'яних казарм концтабору, де колись жили ув’язнені, зосталося тільки кам’янисте поле. Натомість тут вцілили вісім міцно побудованих, "привабливих вілл" із дерев'яними віконницями й балконами – нацистська версія середньовічних німецьких котеджів 1940-х. Там жили наглядачки, деякі й разом із дітьми. Із балконів їхнього помешкання відкривався вид на ліс і гарне озеро. Однак зі спалень вони також бачили ланцюги закутих у кайдани в'язнів і димарі газової камери. Хоча жінки вважали час, проведений тут на посадах охоронниць, "найкрасивішим у своєму житті".

Наглядачка Йоганна Лангефельд із дітьми колеги

Документальні записи засвідчують, що деякі працівниці покинули Равенсбрюк, як тільки зрозуміли суть своєї роботи. І їх відпускали без жодних наслідків. Після війни з тисяч наглядачок СС до суду притягнули тільки 77, але небагатьох із них засудили. Жінки прикидалися дурненькими помічницями, що було запросто зробити в патріархальній повоєнній Західній Німеччині. Потім більшість ніколи не говорили про своє минуле, вони вийшли заміж, змінили імена й "розчинилися" у суспільстві.

Після війни засудили лише небагатьох наглядачок Равенсбрюка чи інших таборів смерті

Деякі, все таки розкриваючи себе перед пресою, зізнавалися, що не вважали свою жорстоку роботу помилкою. Так само й у книгах чи фільмах таких наглядачок концтаборів іноді зображають дійсно жорстокими монстрами, а часом називають просто жертвами нацистського режиму.

Різдвяна листівка для однієї з наглядачок СС

Жінки, які вижили в Равенсбрюку або інших таборах смерті в нацистській Німеччині, щороку приїжджають до меморіального комплексу в однойменному селищі в місцевості Мекленбург на північному-сході країни. Разом із ними – рідні тих, кого тут було закатовано й убито, а також просто небайдужі люди. Вони беруть участь у заходах із вшанування пам’яті жертв, і щоб злочини, скоєні тут, не були забуті.

Під час заходів із нагоди річниці звільнення в’язнів Равенсбрюку, 2019 рік

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...