Репресії в СРСР: Кіпіані показав документ, за який ув'язнили українських студентів

В документі, через який радянська влада заарештувала молодих патріотів України, розкривалася правда про окупацію тодішньої Чехословаччини.

В мережі показали фото документу, за який у 70-х роках ХХ століття декількох студентів Львівського університету засудили до значних в'язничних термінів. Світлиною поділився на особистій сторінці у Facebook український журналіст, історик Вахтанг Кіпіані, передають Патріоти України.

Згідно з підписом на листівці, її автором був Український комітет справедливості.

"Оригінал листівки, яку в серпні 1972 року поширювали у Львові Зорян Попадюк, Яромир Микитко і група студентів, зокрема Іван Сварник та Мар'яна Долинська. Оці вирізки – це зразки, взяті на кагебістську експертизу. Зорян отримав 12 років, Яромир – 5, інших виключили зі Львівського університету", – зазначив Кіпіані.

В документі, через який радянська влада заарештувала молодих патріотів України, розкривалася правда про окупацію тодішньої Чехословаччини. Крім того, в ньому розповідалося про те, що однією з причин цього злочину могла стати українська діаспора у Словаччині.

Студенти зазначали, що їхні співвітчизники там мали більше автономії, ніж на рідній землі. Зокрема, люди могли розвивати свою мову, культуру і навіть поступово рухатися до здобуття власної державності.

В кінці листівки молодь закликала українців та інші народи до протесту проти радянського поневолення та боротьби за розвиток вільних держав.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...