Рідкісну історичну знахідку виявили на Житомирщині (фотофакт)

Мешканці стверджували, що на цьому місці розташовувалося старе кладовище, яке за радянських часів зруйнували, а більшу частину його згодом забудували багатоповерхівками.

У центрі Коростишева, що на Житомирщині, знайшли рідкісний кам’яний хрест, який, імовірно використовувався як могильний пам’ятник у XVII-XVIII ст. Про це у Facebook повідомив старший науковий співробітник відділу досліджень Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін, передають Патріоти України.

«Нещодавно в центральній частині м. Коростишева, в парковій зоні, неподалік вул. Дарбіняна, на схилі пагорба, місцевим краєзнавцем Є.В. Дубівкою, знайдено дуже цікавий, водночас незвичний для цієї місцевості артефакт – кам’яний хрест… За певними ознаками його попередньо можна віднести до групи архаїчних, рівноконечних, круглораменних хрестів, про що можуть свідчити дугоподібні виїмки на кінцях середохрестя, які могли використовуватися як надмогильні пам’ятники у добу пізнього середньовіччя і нового часу, орієнтовно у XVI – XVIII ст.», – йдеться у повідомленні.

Чим особлива знахідка?

Хрест виготовлений із граніту темно-сірого кольору з жовтуватим відтінком. Поверхня нерівна, горбкувата. Він має чотирикінцеву конструкцію, його висота – 0,71 м. Написів і зображень на поверхні не зафіксовано.

За словами Тарабукіна, це рідкісна знахідка, адже старовинних кладовищ і кам’яних хрестів на теренах у Коростишеві майже не збереглося.

Досі в місті були відомі лише дві подібні знахідки. У 2007 та 2009 роках їх виявлено на подвір’ї невеличкої церкви поблизу будівлі міської ради, що на вул. Рідзвяній. Мешканці стверджували, що на цьому місці розташовувалося старе кладовище, яке за радянських часів зруйнували, а більшу частину його згодом забудували багатоповерхівками.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...