Рідні припускають - через проблеми з киснем: На Вінниччині від коронавірусу помер 24-річний нацгвардієць

Батько Руслана після пережитого горя намагається з’ясувати причини смерті сина.

Військовослужбовець Вінницької частини 3008 Руслан Петреченко помер від коронавірусу в третій вінницькій лікарні, передають Патріоти України з посиланням на 33 канал.

"Його мама — медик за фахом – упевнена, що її син — здоровий молодий чоловік, міг би жити, якби вінницькі колеги належно контролювали стан пацієнтів.

– Мій чоловік, швидше за все, захворів, коли по службі був у відрядженні. Лікувався спочатку вдома а потім взяв направлення на КТ. Результати були невтішні — 75% враження легень. Руслана направили в лікарню, — розповіла вдова Ірина. — З 11 по 23 листопада він знаходився у 3-й міській лікарні. Увесь цей час жа­лівся, що медичний персонал не підходить до нього, не кажуть, чим лікують, які результати ана­лізів, не допомагають з елементарними потребами.

– Син навіть їсти і пити відмовився, бо санітарки не підходили, щоб поміняли судно, — каже пригнічена мама Наталя Романівна. — З першого дня, як Руслана госпіталізували у цю лікарню, у нього почалася задишка, ходив на пост просити допомоги, але його аж через 12 годин підк­лючили до кисню… Потім почали ставити крапельниці, але які медикаменти вводили, не повідомляли. Я теж працюю в одній із лікарень Хмельницького, але у нас інше ставлення до пацієнтів! Усі ампули відкриваються при хворих, лікарі та медсестри спілкуються з пацієнтами та їхніми родичами. А я декілька разів телефонувала на сестринський пост та до лікарів, але вони лише обурювалися, що їх турбують… А як не турбувати, якщо я мама і знаю, що моїй дитині зле?!

Руслан та Ірина Петреченки
Батько Руслана після пережитого горя намагається з’ясувати причини смерті сина.

– Руслан писав нам, що з ним у палаті лежала жінка. Але ж палата чоловіча?.. Вона була дуже важка. Якось хотіла пити, але до неї ніхто не підходив, тому самостійно зняла маску, щоб втамувати спрагу, але не змогла… Довго кричала, кликала на допомогу. Руслан уже не витримав і сам хотів підійти до неї, але не зміг, впав… Нарешті підійшли санітарки, дали її ковток води, на­діли маску і прив’язали до ліжка… До ранку бідолашна померла. Син писав, що труп поряд з ним пів дня пролежав, аж в обід забрали… Як можна, щоб живі і мертві в одній палаті? — обурений тато. — Наш син, напевно, помер уві сні… Припускаю, що впав тиск кисню в апараті і він задихнувся… Напередодні він нам писав, що були перебої з киснем.

Батьки розуміють, що ніхто і ніщо не поверне їм Руслана, та налаштовані боротися, щоб врятувати інші життя.

– Так не має бути, щоб помирали молоді люди! Ми по­ділилися своїм болем, щоб надати розголосу нашій іс­торії. Керівники лікарні мають вжити необхідних заходів, аби більше такого не повторилося. Ми чули, що того ж дня, як помер син, у лікарні не змогли врятувати ще трьох пацієнтів. Звісно, легше списати усе на важ­кість хвороби. Але ми навіть не знаємо, що за хвороба була у нашого сина. Його просто попросили підписати згоду, що у нього Ковід, щоб покласти в одну палату з коронавірусними пацієнтами. Руслан був міцним, на жодній медкомісії до нього не було питань, він служив, тричі був у зоні ООС. А цього разу на КТ, окрім уражених легень, виявили збільшене в розмірах серце. Ми готові були купити ліки і від серця, але лікарі казали, що нічого не треба. Ось так і втратили молодого хлопця, який тільки починав свою кар’єру у Нацгвардії, декілька місяців, як одружився… Як можна змиритися з такою втратою? — кажуть зго­рьовані батьки.

Отримавши скаргу від рідних покійного військового, ми намагалися з’ясувати, у чому ж проблема. Можливо, у лікарні є перебої з киснем чи несправні апарати ШВЛ, або не вис­тачає бригад. Але у відповіді на наш інформа­ційний запит з департаменту охорони здоров’я ВМР повідомили, що ні з чим проблем немає.

«Станом на 23 листопада у лікарні функціонували 5 ковідних бригад у складі 16 лікарів, 33 особи серед­нього медичного персоналу та 31 — молодшого медперсоналу. Дефіциту медичних кадрів немає. Наказом по закладу затверджено алгоритм дій працівників при наданні медичної допомоги пацієнтам з підозрою та хворим на Covid-19. Подача кисню в лікарні здійснюється центра­лізовано кисневою магістраллю з газифікатора. Перебоїв з постачанням кисню не було.

Апарати ШВЛ закуплено у 2020 році та введені в дію у вересні. Після опрацювання первинної медичної документації пацієнта та отримання висновку та результатів патологоанатомічних досліджень буде проведена клініко-експертна комісія щодо якості надання медичної допомоги даному пацієнту», — йдеться у відповіді департаменту за підписом директора Олександра Шиша.

Про результати роботи ко­місії, яка має встановити причину смерті молодого нацгвардійця — у наступних номерах."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...