Різдвяний піст 2019: Календар харчування по днях

Різдвяний піст – один із чотирьох багатоденних постів у православ’ї. Його ще називають Пилипів піст, оскільки заговини на нього зазвичай випадають на день пам’яті святого апостола Пилипа – 27 листопада.

Метою цього посту є духовне очищення людей покаянням, молитвою та стриманістю в їжі, що дозволить їм зустрічати Різдво з чистим серцем і безгрішною душею, передають Патріоти України.

Якого числа починається Різдвяний піст у 2019 році

Щороку Різдвяний піст у православних розпочинається 28 листопада і закінчується 6 січня – у переддень Різдва. Триває він рівно 40 днів і є останнім у році багатоденним постом. У католиків же цей піст починається на 13 днів раніше, тобто з 15 листопада й завершується 24 грудня. Відповідно, Різдво вони святкують 25 грудня.

Меню Різдвяного посту: що можна їсти, а що – ні

Різдвяний піст менш суворий, ніж Великий та Успенський пости. За своєю суворістю він близький до Петрового посту.

Так, у певні дні цього посту можна їсти рибу, страви з олією, а по вихідних навіть випити трішки вина. Натомість упродовж цих 40 днів суворо заборонено вживати продукти тваринного походження: яйця, молоко, м’ясо, сир, вершкове масло й, відповідно, всі похідні від них. У деякі дні раціон складається лише з невареної їжі рослинного походження (по-іншому – сухоїдіння).

Основу пісного столу в цей період становлять овочі, каші, бобові та гриби.

Календар харчування Різдвяного посту 2019-2020 по днях

28 листопада, четвер – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

29 листопада, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

30 листопада, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

1 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

2 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

3 грудня, вівторок – можна дозволити собі варену їжу з олією, рибу і трохи вина

4 грудня, середа – Введення в храм Пресвятої Богородиці. З нагоди свята можна побалувати себе травами з олією, рибою і вином

5 грудня, четвер – їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

6 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

7 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

8 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

9 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

10 грудня, вівторок – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

11 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

12 грудня, четвер – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

13 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

14 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

15 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

16 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

17 грудня, вівторок – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

18 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

19 грудня, четвер – Святителя Миколая. У свято можна поласувати вареною їжею з олією, стравами з риби та морепродуктів, випити трішки вина

20 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

21 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

22 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

23 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

24 грудня, вівторок – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби

25 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

26 грудня, четвер – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби

27 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

28 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

29 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

30 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

31 грудня, вівторок – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби

1 січня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

2 січня, четвер – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

3 січня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

4 січня, субота – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби

5 січня, неділя – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби

6 січня, понеділок – Святвечір. У переддень Різдва слід дотримуватися сухоїдіння: вживати хліб, воду, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

Ввечері 6 січня з появою першої зірки на небі, що сповіщає про народження Ісуса Христа, православні сідають за святкову трапезу: до столу подають 12 пісних страв, першою із яких прийнято їсти кутю. Кутя – це пісна каша із пшениці, рису чи перлової крупи, зварена на воді, присмачена медом, родзинками, горіхами, маком, сухофруктами або цукатами.

Як підготуватися й плавно увійти в Різдвяний піст

Аби обмеження у харчуванні легше сприйнялися організмом і не нашкодили самопочуттю, слід дотримуватися таких рекомендацій:

- готуватися до посту за декілька тижнів. Продукти тваринного походження варто виключати із раціону плавно, щоб не викликати у організму стрес через раптове голодування;

- за день до початку посту очистити кишечник, щоб запустилися механізми внутрішньоклітинного харчування. Людям, які нехтують цим, буде складніше придушувати свій апетит, особливо в перші 2-3 дні;

- входити в піст зі слабкими обмеженнями, які потім поступово робити суворішими;

- зменшену калорійність їжі можна компенсувати збільшенням розміру порції, в перші дні можна поекспериментувати з режимом харчування та їсти частіше;

- між основними прийомами їжі перекушувати фруктами та овочами, а замість соку чи компоту пити воду.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. «В Україні також повно роботи»: Прем'єр пропонує "заробітчанам" попрацювати в Україні за 200 євро у місяць, замість європейських 1000 плюс

четвер, 22 квітень 2021, 22:30

Шмигаль анонсував створення великої кількості недорогих робочих місць. «В Україні також повно роботи», – зазначив Денис Шмигаль. Прем'єр-міністр України зазначив, що уряд планує створити 500 тисяч нових робочих місць. «Вони дуже прості і, водночас, во...

З архіву ПУ. Коли 30 срібників стають поперек горла: "Пішов геть! Додому в Київ": Кремлівський пропаганд*н вчергове вигнав з ефіру "українського експерта" (відео)

четвер, 22 квітень 2021, 14:00

Спікери обговорювали мітинг у Владикавказі, де росіяни вийшли на мітинг із вимогами скасувати режим загальної самоізоляції і допомогти громадянам, постраждалим фінансово у зв'язку з карантином в Росії. Одіозний російський телеведучий Володимир Соловйов...