Метою цього посту є духовне очищення людей покаянням, молитвою та стриманістю в їжі, що дозволить їм зустрічати Різдво з чистим серцем і безгрішною душею, передають Патріоти України.
Щороку Різдвяний піст у православних розпочинається 28 листопада і закінчується 6 січня – у переддень Різдва. Триває він рівно 40 днів і є останнім у році багатоденним постом. У католиків же цей піст починається на 13 днів раніше, тобто з 15 листопада й завершується 24 грудня. Відповідно, Різдво вони святкують 25 грудня.
Різдвяний піст менш суворий, ніж Великий та Успенський пости. За своєю суворістю він близький до Петрового посту.
Так, у певні дні цього посту можна їсти рибу, страви з олією, а по вихідних навіть випити трішки вина. Натомість упродовж цих 40 днів суворо заборонено вживати продукти тваринного походження: яйця, молоко, м’ясо, сир, вершкове масло й, відповідно, всі похідні від них. У деякі дні раціон складається лише з невареної їжі рослинного походження (по-іншому – сухоїдіння).
Основу пісного столу в цей період становлять овочі, каші, бобові та гриби.
28 листопада, четвер – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
29 листопада, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
30 листопада, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
1 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
2 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
3 грудня, вівторок – можна дозволити собі варену їжу з олією, рибу і трохи вина
4 грудня, середа – Введення в храм Пресвятої Богородиці. З нагоди свята можна побалувати себе травами з олією, рибою і вином
5 грудня, четвер – їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
6 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
7 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
8 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
9 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
10 грудня, вівторок – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
11 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
12 грудня, четвер – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
13 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
14 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
15 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
16 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
17 грудня, вівторок – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
18 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
19 грудня, четвер – Святителя Миколая. У свято можна поласувати вареною їжею з олією, стравами з риби та морепродуктів, випити трішки вина
20 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
21 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
22 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
23 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
24 грудня, вівторок – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби
25 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
26 грудня, четвер – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби
27 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
28 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
29 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
30 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
31 грудня, вівторок – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби
1 січня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
2 січня, четвер – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
3 січня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
4 січня, субота – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби
5 січня, неділя – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби
6 січня, понеділок – Святвечір. У переддень Різдва слід дотримуватися сухоїдіння: вживати хліб, воду, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
Ввечері 6 січня з появою першої зірки на небі, що сповіщає про народження Ісуса Христа, православні сідають за святкову трапезу: до столу подають 12 пісних страв, першою із яких прийнято їсти кутю. Кутя – це пісна каша із пшениці, рису чи перлової крупи, зварена на воді, присмачена медом, родзинками, горіхами, маком, сухофруктами або цукатами.
Аби обмеження у харчуванні легше сприйнялися організмом і не нашкодили самопочуттю, слід дотримуватися таких рекомендацій:
- готуватися до посту за декілька тижнів. Продукти тваринного походження варто виключати із раціону плавно, щоб не викликати у організму стрес через раптове голодування;
- за день до початку посту очистити кишечник, щоб запустилися механізми внутрішньоклітинного харчування. Людям, які нехтують цим, буде складніше придушувати свій апетит, особливо в перші 2-3 дні;
- входити в піст зі слабкими обмеженнями, які потім поступово робити суворішими;
- зменшену калорійність їжі можна компенсувати збільшенням розміру порції, в перші дні можна поекспериментувати з режимом харчування та їсти частіше;
- між основними прийомами їжі перекушувати фруктами та овочами, а замість соку чи компоту пити воду.
14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...
Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...