Щороку перед святкуванням Різдва Христового віряни дотримуються 40-денного посту, який називають Різдвяним постом. Традиційно, він починається 28 листопада і триває до 6 січня включно. Пропонуємо три рецепти пісних страв, якими можна урізноманітнити свій раціон, передають Патріоти України з посиланням на theLime.
Рецепт смачних пісних котлет із цвітної капусти урізноманітнює меню в дні, коли в їжу допускається додавання рослинної олії. Для їх приготування нам знадобляться наступні інгредієнти: цвітна капуста (250 г), цибуля ріпчаста (50 г), манна крупа (2 ст. л.), олія рослинна (2 ст. л.), сіль, перець.
Як приготувати:
Крок 1: Цвітну капусту і цибулю промити під проточною водою, висушити від вологи.
Крок 2: Капусту розібрати на суцвіття, цибулю очистити від шкірки і нарізати кубиком.
Крок 3: Закип'ятити воду в каструлі та відварити цвітну капусту в підсоленій воді 3-5 хвилин.
Крок 4: Відварену капусту разом із цибулею перебити в блендері до однорідної маси. За бажанням можна додати часник.
Крок 5: Викласти масу в миску, додати борошно, перемішати.
Крок 6: Розігріти сковороду, сформувати котлети і обсмажити їх на невеликому вогні по 3 хвилини з кожного боку
У рибний день посту можна приготувати рибний пиріг із цибулею та рисом. Для цього нам знадобляться: дріжджі (6 г), вода (1 скл.), цукор (4 ч. л.), сіль (3/4 ч. л.), рослинна олія (130 мл), борошно (450 г), цибуля ( 1 шт.), рис (1/3 скл.), риба (600 г).
Крок 1: У теплій воді розвести дріжджі, додати в них сіль, цукор, рослинну олію, борошно.
Крок 2: Замісити тісто і поставити його на 1,5-2 години в тепле місце.
Крок 3: Відварити в підсоленій воді рис до напівготовності.
Крок 4: Почистити рибу (наприклад, хек або мінтай), помити, порізати на шматочки і замаринувати в солі та спеціях приблизно на 10 хвилин.
Крок 5: Обсмажити на сковороді цибулю.
Крок 6: Обсмажити на скоровороді на рослинній олії рибу, остудити і видалити з неї кісточки. Змішати рис, цибулю та рибу.
Крок 7: Змастити маслом форму, розкачати тісто. Викласти на форму 2/3 тіста, сформувати бортики.
Крок 8: Викласти начинку. Розкачати тісто, що залишилось, і закрити ним начинку.
Крок 9: Розігріти духовку і випікати при температурі 180°С до утворення золотавої скоринки.
Для приготування ситного супу з квасолею нам знадобляться наступні інгредієнти: квасоля (500 г), цибуля (4 шт.), селера (6 стебел), морква (4 шт.), цибуля-порей (1 стебло), капуста (2 чайні чашки), рослинна олія (150 г), перець, сіль.
Крок 1: Квасолю промити і замочити в теплій воді на 6-8 годин.
Крок 2: Попередньо замочену квасолю відварити 15-20 хвилин, злити воду.
Крок 3: Підготувати всі інші овочі: промити їх, цибулю дрібно порізати, моркву нарізати шматочками, капусту також подрібнити.
Крок 4: Зварити все овочі, крім квасолі, в окремій каструлі до напівготовності.
Крок 5: Додати туди квасолю. За 10 хвилин до готовності посолити, поперчити і влити рослинну олію.
Крок 6: Також окремо до супу можна подати лимон, нарізаний часточками.
14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...
Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...