Різниця як мінімум на 300-400 гривень: Українців чекає нова ціна на газ

На тлі недавніх заяв президента України Володимира Зеленського про те, що Кабмін встановив високі тарифи на газ, експерти кажуть, що ці самі тарифи повинні по відношенню до поточної вартості знизитися не менше, ніж на 30 відсотків.​

За словами прем'єр-міністра Олексія Гончарука, головна причина того, що вже незабаром ціни на опалення знизяться, - те, що газ за рік подешевшав на 30,5%. А в тарифі на опалення 75% становить ціна газу, передають Патріоти України з посиланням на РБК-Україна.

Як зазначив Гончарук, раніше не було механізму, що дозволяє зробити перерахунок. Після його появи у місцевої влади є таке право. І тепер постачальники тепла можуть перерахувати платіжки, всі відповідні механізми їм дано.

За підрахунками чиновника, вартість опалення в платіжках тепер повинна знизитися як мінімум на 300-400 гривень. Що стосується перерахунку теплових тарифів за жовтень і листопад 2019 року, то повернення переплати не буде. Але ці гроші зарахують в рахунок оплати за наступний період.

До слова сказати, експерти не раз вже говорили про те, що тарифи на газ можна зробити нижче. Але комунальники наполягають, все не так просто, як здається. Тому перерахунок тарифів може опинитися під великим питанням. А енергоексперт Валентин Землянський і зовсім заявив, що за це питання треба було братися ще у вересні 2019 року - рішення влади запізнилася як мінімум на три місяці.

Землянський поки прогнозує, що суми будуть перераховані тільки за поточний грудень, але не факт, що плата за тепло зменшиться. Що буде в січні і далі - не ясно. І навряд чи можливий перерахунок "заднім числом" за жовтень і листопад. Зробити це не дозволяє ні законодавство, ні фінанси.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин налаштований не так песимістично. Він очікує, що ціна продовжить знижуватися і в майбутньому січні. Неясно, правда, тільки одне: наскільки вона знизиться.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...