Росія намагається знизити витрати на окуповані території, - аналітики

Така стратегія може бути використана Росією щодо окупованих територій Донбасу, зважаючи на наявність певних торговельних операцій між ними та країнами Європейського Союзу.

Росія вдається до спроб знизити витрати на Придністров’я шляхом інтеграції невизнаної території до регіонального економічного простору, - йдеться в матеріалі аналітичної групи "Da Vinci Analytic Group", передають Патріоти України.

"З цією метою Кремль намагається створити позитивний економічний імідж Тирасполя. Росія не припиняє надавати фінансову допомогу, що допомагає режиму в Тирасполі забезпечити лояльність населення, посилює його і надає можливість для економічних експериментів так званого уряду. Основною стратегічною метою Кремля залишається отримання ПМР максимального рівня фінансової та економічної незалежності від РФ. Створення на базі Придністров’я вільної економічної зони, що орієнтована на отримання інвестицій з Росії, України та Європи, свідчить про бажання Кремля перевести Тирасполь на самозабезпечення або принаймні знизити прямі витрати на його функціонування.

В цьому контексті Росія взяла за зразок систему переведення колишніх британських колоній на самозабезпечення шляхом створення на їх територіях оффшорних юрисдикцій. Саме з метою залучення європейських коштів до економіки ПМР Москва пропонує вирішити болюче питання утилізації боєприпасів РФ на складах в селі Кобасна в ПМР. Таким чином, Росія отримає підтримку керівництва ОБСЄ.

На рівні ООН російське керівництво піднімає питання визнання Придністров’я у якості незалежної держави. Отже росіяни роблять спробу зробити з ПМР «вітрину», що має продемонструвати її «самостійність», здатність до інтеграції в регіональний економічний простір та в подальшому стати прикладом для реалізації схожих сценаріїв на інших окупованих територіях, зокрема, ОРДЛО.

Останні півтора роки ПМР проводить активну політику залучення інвестицій. В квітні 2018 року був прийнятий закон «Про державну підтримку інвестиційній діяльності». Він створив систему пільг в сфері: А) податків – в залежності від суми інвестицій звільнення від податку на доходи на 5-10 років; звільнення від сплати земельного податку на 5-10 років; ставка ЄСП на рівні 14% (загальна -25%) на 5-10 років; звільнення власників юридичної особи інвестора від податку на прибуток з фізичних осіб в частині дивідендів на 5-10 років; звільнення сировини, матеріалів та обладнання для проектів від мита. Б) інвестиційних субсидій –повернення ПМР 10% від вартості будівельно-монтажних робіт і купівлі обладнання за інвестиційною програмою. В) державних натурних грантів — майно ПМР, яке передається в тимчасове безоплатне користування з подальшою безоплатною передачею у власність; земельні ділянки, які надаються в оренду для реалізації інвестиційного пріоритетного проекту.

Також ПМР запустила систему пільгового кредитування. Такі заходи дали можливість значного збільшення інвестицій в економіку території. За словами заступника голови Уряду – міністра економічного розвитку ПМР Сергія Оболоника зростання становило 146%.

В 2018 році було підписано 4 інвестиційних договори з румунськими (виготовлення профілю з металу), молдовськими (фармацевтика), українськими (садівництво), італійськими (виробництво електродів) компаніями на суму Є5,3 млн. При цьому в ПМР заявляють про 4 підписані протоколи про наміри з австрійськими, болгарськими, румунськими та естонськими інвесторами, а також розробці 12 проектів на загальну суму в 45 мільйонів євро.

В Тирасполі роблять акцент одразу на двох зовнішньоекономічних напрямах – Росії та ЄС. Згідно з придністровською статистикою, значний приріст зовнішньоекономічного обігу спостерігається в обох напрямах – відповідно +33,8% та +24,4%.

Разом з тим проводиться активна піар-кампанія в Москві щодо розвитку регіону. Цієї осені представники Придністров’я вперше взяли участь в Євразійському промисловому конгресі «Інтеграція». В середньостроковій перспективі інтеграція ПМР в регіональну економічну систему та покращення інвестиційної привабливості квазі-утворення дозволить: А) зменшити видатки РФ на ПМР і, відповідно, рівень розкрадання грошей; Б) створити «вітрину» для решти окупованих квазі-держав; В) зафіксувати поточний «незалежний» статус ПМР за допомогою входження іноземного капіталу з ЄС; Г) створити прецедент європейських інвестицій до невизнаної країни.

Така стратегія може бути використана Росією щодо окупованих територій Донбасу, зважаючи на наявність певних торгівельних операцій між ними та країнами Європейського Союзу. Інтеграція ПМР в регіональний економічний простір створює негативний прецедент в політиці ЄС щодо сепаратистських утворень та окупованих територій, оскільки де-факто є їх легалізацією."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...