"Росія поводиться з коронавірусом, як СРСР з Чорнобилем", - The Economist

Якщо вірити російській статистиці, РФ успішніше бореться з COVID-19, ніж Захід, завдяки кращій системі охорони здоров'я й чудовому лідерству. Попри один з найвищих у світі рівнів зараження, рівень смертності в країні у сім разів менший, ніж у більшості...

Але мало незалежних експертів купуються на це... Як пише The Economist, у РФ офіційно зафіксовано більше 300 тисяч випадків захворювання на COVID-19 і 2900 смертей. Таким чином, рівень смертності в країні менший 1%. В цей час у Німеччині він становить 4,5%, а у Великій Британії – 14%, передають Патріоти України.

Однак, російські медики на передовій пандемії ведуть свій облік смертності. І їхні цифри в 16 разів вищі, ніж офіційні. А це означає, що офіційна російська статистика аж занадто оптимістична.Та разом з тим, спираючись на неї Володимир Путін наказав 11 травня скасувати так звані "неробочі дні".

Таким евфемізмом у Росії називають національний карантин, який офіційно так і не був запроваджений. Також Путін переклав відповідальність за збереження обмежень на регіональну владу, подавши сигнал про те, що Росія нібито вже пережила найгірше.

"Ми повинні подякувати нашим лікарям і нашому президенту, які працювали вдень і вночі, рятуючи життя", – сказав спікер Держдуми В'ячеслав Володін.

Російський уряд був розлючений, коли того ж дня Financial Times опублікував статтю про те, що реальна кількість смертей в країні на 70% більша. New York Times процитував експерта, який сказав, що російський уряд приблизно втричі занижує реальні втрати. Ці твердження спиралися на підрахунку смертей в Росії вище норми. Один з депутатів Думи почав вимагати позбавлення журналістів цих видань акредитації. Кремль почав говорити про "організовану атаку" проти Росії з боку Заходу.

Тим часом, деякі російські лікарі в соціальних мережах кажуть, що їм наказали умисне занижувати статистику, зараховуючи до числа загиблих від COVID-19 лише тих, у кого не було жодних інших хвороб, які призводили до ускладнень. Родичі жертв були дуже роздратовані цим.

Підозри посилюються ще й неймовірними цифрами, які надходять з деяких регіонів. Наприклад, Краснодарський край, де живе 5,2 мільйона людей, стверджує, що за останні кілька тижнів у регіоні кількість жертв зросла з 96 до 99 людей. З точки зору статистики, таке дуже маловірогідно.

Офіційні цифри говорять не так про пандемію COVID-19, як про саму політичну систему Росії, яка, подібно до її радянського попередника, оповита брехнею. Російські вибори продукують такі ж дивні графіки. Багато російських атлетів під час зимових Олімпійських ігор в 2014 році приймали допінг. Чиновники намагалися приховати їхній обман.

Костянтин Сонін з Чиказького університету переконаний, що проблема не в тому, що Кремль приховує чи викривляє дані. Дуже часто у нього просто їх немає. Більшість регіональних чиновників не підзвітні виборцям. Їхній статус і гроші повністю в руках Кремля. Тому вони складають фальшиві позитивні звіти, щоб виконати цілі, поставлені урядом. Мета в тому, щоб задобрити президента, а не людей."Кремлю навіть не потрібно говорити їм, які цифри записувати у звіти. Вони знають, що повідомляти потрібно те, що Кремль хоче почути", – сказав експерт.

За останні кілька тижнів російське державне телебачення стало ідеальною ілюстрацією цієї системи. На Заході чиновники принаймні намагалися підтримувати зв'язок зі своїм електоратом і ЗМІ. В Росії ж люди бачили на екранах, як їхні чиновники звітують перед самоізольованим Путіним по відео-зв'язку. Сам екран відео-конференції нагадує православну ікону: Путін розміщений посередині у великій рамці, а навколо нього "12 апостолів" у дрібних.

Але цей вигаданий образ починає тріщати. В останні тижні рейтинг Путіна обвалився до історичного мінімуму. 17 травня міністр охорони здоров'я Дагестану сказав місцевому блогеру, що справжня кількість інфікованих у його республіці в чотири рази більша, ніж кажуть офіційні цифри. І що епідемія пневмонії вбила 657 людей, а не 27, як вказано в офіційних записах. Загалом 40 лікарів померли. Путін звинуватив громадян в тому, що вони намагаються лікуватися самостійно вдома.

Деякі міста виявилися більш відкритими, ніж Кремль. Москва визнала, що реальна кількість випадків коронавірусу може бути вищою, ніж повідомлялося. Тож столиця Росії зберегла карантин в силі.

Те, як Кремль поводиться з кризою коронавірусу, нагадує спроби приховати катастрофу на Чорнобильській АЕС в часи СРСР. Після неї тогочасний радянський лідер Михайло Горбачов оголосив про запуск "гласності"."Вся система оповита духом підлабузництва, переслідування незгодних, клановості й окозамилювання. Ми покладемо всьому цьому кінець", – сказав Горбачов на засіданні свого політбюро.

Путін, який почав своє президенство 20 років тому з приховування катастрофи на борту субмарини "Курськ", не збирається повторювати експеримент з "гласністю", яка допомогла знищити всю радянську систему.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...