Росія проти Ху*ла: Дев’ять ударів по Кремлю, або Найрезонансніші розслідування команди Олексія Навального (фото, відео)

Фонд Навального системно стежить за таємним життям топових чиновників сучасної Росії — для самого опозиціонера подібні розслідування стали чи не головним знаряддям боротьби з Путіним і його командою.

19 січня 2021 року, наступної доби після арешту опозиційного політика Олексія Навального, який повернувся до РФ, сайт його Фонду боротьби з корупцією оприлюднив своє чергове розслідування. Цього разу його героєм став сам господар Кремля Володимир Путін, точніше, його таємний розкішний палац. Подібні розслідування стали чи не головним знаряддям боротьби з Путіним і його командою. Журналісти пригадали найрезонансніші з них, передають Патріоти України з посиланням на НВ.

Найувічливіший із палаців

Про що: розповідь про східний маєток міністра Сергія Шойгу на Рубльовці

Дата виходу: 27 жовтня 2015 року

ЙОГО ФОРТЕЦЯ: Будинок міністра оборони РФ Сергія Шойгу, за даними команди Навального, коштує $18 млн / Фото: ФБК

Фонд Навального виявив у керівника російського Міноборони Сергія Шойгу розкішний будинок у східному стилі на елітному Рубльово-Успенському шосе. Його вартість — $18 млн. Земля, на якій стоїть цей палац, складається з двох ділянок площею близько 1 га. Нерухомість, за даними авторів розслідування, виявилася оформленою на сестру дружини міністра.

Чайка

Про що: про справи ексгенпрокурора РФ

Дата виходу: 1 грудня 2015 року

У фільмі Чайка розказано історію діяльності людей, наближених до ексгенпрокурора РФ Юрія Чайки. Йдеться про їхні злочини, зокрема відмивання грошей, і зв’язки з «бандою Цапка», яка вбивала в 1990—2000-х підприємців (її лідер Сергій Цапок визнаний винним у вбивстві 18 осіб і засуджений до довічного ув’язнення). Частину історії, присвячену махінаціям синів Чайки у Швейцарії, згодом спростували тамтешні прокурори.

Він вам не Дімон

Про що: історія таємного життя колишнього російського президента й експрем'єра Дмитра Медведєва

Дата виходу: 2 березня 2017 року

Розслідування складається з десяти міні-оповідань, які демонструють нерухомість і земельні ділянки Медведєва, розкидані різними куточками Росії. Серед них опинилася, наприклад, розкішна садиба на Рубльовці вартістю $68 млн із будинком на 3 тис. кв. м.

За даними авторів фільму, експрем'єр володів усіма цими активами не через офшори, а контролював їх за допомогою благодійних фондів. Також мова йде про те, що Медведєв придбав усю подібну нерухомість на хабарі олігархів і кредити держбанків. Керує нею, якщо вірити розслідування фонду, близьке коло експрезидента, що складається з його друзів, однокурсників і довірених осіб.

Після публікації фільму десятки тисяч росіян вийшли на масові антикорупційні протести. Проти його авторів у РФ порушили кримінальну справу — слідство досі вимагає через суд видалити його з відеохостингу YouТube.

Яхти, олігархи, дівчата: мисливиця на чоловіків викриває хабарника

Про що: детективна історія про секс-зв'язки політичної верхівки РФ

Дата виходу: 8 лютого 2018 року

У цьому фільмі-розслідуванні його автори стверджують, що ексвіцепрем'єр РФ Сергій Приходько відпочивав на яхті мільярдера Олега Дерипаски. У матеріалі продемонстровані фото- і відеоконтент, опублікований в Instagram якоїсь Насті Рибки, котра працює в «індустрії ескортних послуг». Вона ж є автором книги Щоденник зі зваблення мільярдера.

Навальний і його команда, спираючись на цитати з книги і фрагменти відеозаписів, зробили висновок, що Дерипаска не тільки дав Приходьку можливість відпочити, а й обговорював із тим важливі державні й бізнес-питання.

Засекречені мільярди прем'єра Мішустіна

Про що: розповідь про справжні фінансові статки керівника уряду РФ.

Дата виходу: 28 cічня 2020 року

У цьому розслідуванні Фонд Навального повідав про майно Михайла Мішустіна, голови уряду РФ, який прийшов на зміну Медведєву. Виявилося, що топ-чиновник тільки нерухомості має на $40 млн. Мовляв, живе Мішустін у маєтку на Рубльовці, який за документами належить державі. Водночас останні 20 років він будував кар'єру на держслужбі.

Фонд склав перелік об'єктів сім'ї прем'єра. Крім маєтку, у нього знайшлося кілька гектарів землі в Підмосков'ї, три квартири в елітних житлових комплексах. Всі активи записані на синів, батька і сестру топ-чиновника.

Кримський міст: вкрадено з любов’ю

Про що: розповідь про пропагандистське кіно

Дата виходу: 24 березня 2020 року

Фонд Навального отримав і проаналізував кошторис знятого у РФ художнього фільму, присвяченого будівництву мосту в окупований Крим. Фільм вийшов на екрани у 2018 році. Його прем'єру перетворили на урочистий вечір, у якому брали участь чиновники топ-рівня. Третину бюджету кінокартини профінансував російський олігарх Аркадій Роттенберг, компанії якого і будували той самий міст. Режисером картини став Тигран Кеосаян — чоловік Маргарити Симоньян, кремлівської пропагандистки і головної редакторки Russia Today: він без конкурсу отримав із держбюджету $1,5 млн на зйомку Кримського мосту і працевлаштував на кіномайданчику близьких родичів. У сумі сім'я Кеосаяна заробила на стрічці понад $700 тис. Водночас сайт Кинопоиск оцінив її якість лише в 2,6 бали з 10.

Таємничий острів Медведєва

Про що: розповідь про те, де закидає вудки відставний прем'єр

Дата виходу: 10 квітня 2020 року

Історія оповідає про рибальську VIP-базу площею 27 га — острів біля Астрахані, куди часто приїжджає колишній прем'єр Дмитро Медведєв. Там, за даними авторів розслідування, є спа-комплекс із басейном, великий будинок і гостьові споруди. Потрапити на острів можна або на човні, або на вертольоті. Наземних доріг немає в радіусі 10 км. Збудували комплекс, як пояснюють автори, на кошти металургійного олігарха Алішера Усманова.

Я знаю всіх, хто намагався мене вбити

Про що: відеорозповідь про секретну групу кілерів, які скоювали замах на самого Навального

Дата виходу: 14 грудня 2020 року

Навальний озвучив відеоверсію розслідування Bellingcat і The Insider про вісьмох співробітників ФСБ, які майже успішно отруїли його 20 серпня 2020 року в Томську. Група «супроводжувала» політика практично в кожній поїздці. Їх вдалося знайти завдяки використанню особистих смартфонів неподалік від готелів, де зупинявся Навальний. Згодом сам опозиціонер зміг додзвонитися одному з імовірних членів цієї «бригади» і, відрекомендувавшись помічником секретаря Радбезу, «допитав» спецагента. Той розповів, що отруйну речовину Навальному наносили на спідню білизну.

Палац Путіна

Про що: фільм про особисту «міні-державу» російського президента на березі Чорного моря.

Дата виходу: 19 cічня 2021 року

В останньому з оприлюднених розслідувань Фонду Навального розповіли про багаторічну історію будівництва неймовірної резиденції Володимира Путіна на узбережжі Чорного моря, розташованої на ділянці неподалік від курортного Геленджика. Автори фільму називають тамтешній палац найбільшим приватним будинком Росії, площа якого — понад 17,5 тис. кв. м — дорівнює 26 футбольним полям. Одна лише спальня має 230 кв. м. У розслідуванні фігурує детальний план комплексу і навіть зображення внутрішнього оздоблення кімнат.

На території резиденції розмістилися: критий льодовий палац, церква, казино і кальянна з пілоном для стриптизу, а також двоповерховий театр. Для виходу до моря від палацу прорили тунель, що веде у приватний порт.

Прилегла територія площею 7 тис. га — це виноградники і мисливські угіддя, якими керує ФСБ РФ. У маєтку є свій прикордонний пункт, а небо над маєтком — заборонена для польотів зона.

Авторам розслідування вдалося розплутати складний клубок майнових відносин, зав’язаний навколо цього об'єкта. Зібрані ними дані показують, що палац належить племіннику Путіна, а його утриманням завідують давні приятелі російського президента — ексспівробітники КДБ.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...