"Російська вакцина від COVID-19 сумнівна", - лікар з Ізраїлю (відео)

Вакцина від коронавірусу може бути створена не раніше ніж у кінці поточного року.

Припущення про те, що імунітет до COVID-19 може вироблятися протягом п'яти років, не відповідає дійсності. Повторні випадки зараження коронавірусом можуть виявитися помилковими. Про це в бліцінтерв'ю в ефірі телеканалу ObozTV розповів лікар-анестезіолог, реаніматолог з Ізраїлю Борис Бриль, передають Патріоти України.

– Президент Росії Путін повідомив про те, що його дочка випробувала на собі російську вакцину від COVID-19. Він розповів, що після першого щеплення у неї була температура 38, а наступного дня – трохи вище за 37. За словами міністра охорони здоров'я країни, препарат показав високу ефективність і безпеку. Як ви це оцінюєте? Справді російська вакцина – перша в світі?

– Говорити – це не означає зробити. Я оцінюю це так. У мене великі сумніви. Усе можливо. Але це ми побачимо через пів року, через рік.

Пік захворювання в країнах пострадянського простору почався в квітні. Для того щоб розробити вакцину, потрібно випробувати її на тваринах – добре, приберемо. Випробувати її безпеку – добре, теж приберемо. Наступний момент – для того щоб зрозуміти, працює вакцина чи ні, потрібно оцінити титр антитіл, які зберігаються у людини щонайменше три місяці. Що таке титри? Це кількість антитіл.

Отже, зараз серпень, восьмий місяць, захворювання почалося в квітні, в четвертому місяці. Мінус три місяці, виходить п'ятий місяць, тобто травень. Значить, вакцину винайшли за один тиждень? Або навіть за один місяць?

Винайти вакцину за один місяць можливо, але шанс на це настільки мінімальний! Треба дивитися, який титр антитіл буде в жовтні. А якщо їх узагалі не буде?

Наприклад, є вакцини від СНІДу, але їх треба колоти раз на пів року, тому що титр антитіл падає.

Тому я скептично ставлюся до цього повідомлення. Але я можу помилятися.

– Як ви думаєте, чому Путін заговорив про свою дочку? Що вона одна з перших спробувала цю вакцину.

– Я думаю, що це більше політичні моменти, ніж медичні. Якщо я не помиляюся, вона якось була пов'язана з медичною тематикою, з розробленням вакцин, тестів, ліків.

– Повернемося до розроблення вакцини, яка буде працювати та яку затвердять і у ВООЗ, і в більшості країн. Як ви думаєте, коли її чекати? І наскільки ймовірна та ситуація, що ця вакцина, як ви сказали, буде нагадувати вакцину від СНІДу – умовний укол потрібно буде робити що пів року або раз на квартал?

– Не зовсім так. Я кажу, можливо, це буде. Але ніхто не знає, тому що поки на сьогодні у нас немає досить часу, щоб проявити титри антитіл.

Коли це буде? Мадера, здається, є ближчою за всіх, Гарвард і Оксфорд кілька щеплень розробили, але вони поки в дослідженні. Про результати можна говорити ближче до зими. Випробувати безпеку на тваринах, потім – безпеку на людях, що ніхто не помре. І не помре не завтра, а не помре через два місяці.

"Якщо антитіла до коронавірусу залишаються на все життя, то в принципі немає жодних проблем"

До речі, ВООЗ не підтверджує ліки. Це щось на кшталт ООН – видало указ припинити бойові дії, але ніхто ж їх не припиняє. Це рекомендаційна організація.

– Я нагадаю про обіцянку Дональда Трампа, який сказав, що ближче до виборів, які відбудуться в Штатах у листопаді, теж буде вакцина. Максимум – до кінця року. Це реально? Чи це теж більшою мірою політичні заяви?

– Я думаю, що до кінця року більш реальна картина, до виборів – менш реальна, тому що підтвердження будь-яких ліків вимагає часу. У США є FDA (Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів. – Ред.), у неї є фази. Її неможливо обійти. Якщо ти не пройшов всі етапи, ти не можеш це зробити.

Тому до виборів, я думаю, це більше політична заява, ніж правда. Я можу помилятися. Але якщо ми беремо нормальний шлях проходження лікарського засобу навіть у пришвидшеному типі, то це так.

– З'явилася інформація про те, що нібито імунітет до COVID-19 має вироблятися 3-5 років. Як ви до цього ставитеся? Може, у ваших медичних колах про це щось знають?

– Якщо ми розглядаємо людей, які перехворіли, у них є високі титри, у них є антитіла. І вони вже захворіти не можуть. Це те саме, як зі щепленням від гепатиту В. Якщо в тебе є антитіла, ти не захворієш.

Поки що говорити про те, що вони зникнуть – це значить, що імунітет не збережеться. Але те, що на вироблення імунітету треба 5 років, – ні. Уже забирають плазму крові перехворілих людей, лікують нею.

– А як же випадки повторного й багаторазового зараження коронавірусом? Це більше виняток?

– Я думаю, це більше виняток, якщо це взагалі правда. Це треба дослідити.

Треба не забувати, що ефективність тестових препаратів на сьогодні низька. ПЛР-тести показують майже 0% хибнонегативних і 20% хибнопозитивних результатів. А серологія, яка крутиться на ринку, – приблизно 30-50%, тому вона і не застосовується на рівні МОЗ, тому що це не точно.

Якщо людина важко захворіла на грип, у неї температура, вона кашляє, симптоми, схожі на COVID-19, коли ситуація перейшла межі здорового глузду – "всюди ковід, всюди ковід!" – у неї взяли тест, і за антитілами він показав ковід. А насправді це просто тест такий.

Тому я сумніваюся, що хтось захворів 2-3 рази. Я дуже люблю доказову літературу, де чітко і ясно підтверджено, що людина хворіла. У літературі таких Усього кілька випадків, і їх треба вивчати.

– Якось я вже ставив вам це запитання, поставлю і зараз: як ви вважаєте, чи буде COVID-19 схожий на грип і чи залишиться він із нами? Мені здається, це актуально зараз, тому що скоро осінь, респіраторні захворювання однозначно позначаться.

– На сьогодні ми маємо COVID-19 тільки п'ять місяців. Ми не знаємо, на скільки часу антитіла залишаться у людини. Якщо антитіла залишаються на все життя, то в принципі немає жодних проблем і не буде жодного "грипу" – раз перехворів і все. Звичайно, ми говоримо про основну масу.

Якщо антитіла зникнуть, то, звичайно, ми будемо мати справу, як із грипом. Але у грипу дуже багато мутацій. Він зараз такий, потім ти можеш захворіти іншим. З грипом немає постійного імунітету.

А COVID-19 мутує по-іншому. Це в принципі інший вид захворювання. Ця ураження всіх систем – ураження легенів, ураження судин. Це навіть відповідь власного організму на присутність вірусу. Це не вірусна респіраторна інфекція. Вона впливає і на інші органи та системи.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...