Російські окупанти використовували на Донбасі важкі вогнеметні системи, - InformNapalm

Пізніше, ймовірно, після значного громадського резонансу, в тому числі і в західних ЗМІ, дані системи були виведені або приховані на окупованих територіях, щоб виключити подальші факти їх фіксації.

Росія використовувала проти ЗСУ на сході України важку вогнеметного систему залпового вогню калібру 220-мм на базі танка Т-72 ТОС-1 "Буратіно", передають Патріоти України з посиланням на InformNapalm.

Відзначається, що в відкритих джерелах не вдалося знайти переконливі фото або відеоматеріали, які фіксували б ці важкі вогнеметні системи на Донбасі. Однак сукупність свідчень офіційних і неофіційних джерел дозволяє стверджувати, що ці системи були задіяні на певному етапі бойових дій.

Зокрема, 13 січня 2015 року, за даними прес-центру АТО, російсько-терористичні формування використали ТОС-1 "Буратіно", з якої відкрили вогонь по околицях населеного пункту Веселе, розташованого неподалік міжнародного аеропорту в Донецьку.

Згідно зі звітом СММ ОБСЄ від 28 вересня 2015 року, ТОС-1 "Буратіно" була зафіксована 25 вересня 2015 на полігоні поблизу н.п. Круглик (31 км на південний захід від м Луганськ).

15 жовтня 2015 делегація Великої Британії в ОБСЄ звернулася до російської сторони з вимогою пояснити як російські важкі вогнеметні системи ТОС-1 "Буратіно" потрапили в зону бойових дій на Донбасі. Також 18 травня 2018 року місія США при ОБСЄ також вимагала від РФ пояснень щодо постійної фіксації російських систем озброєння і техніки на українському Донбасі, серед яких були і ТОС-1 "Буратіно".

У січні 2016 року ЗМІ повідомляли, що ГУР МО України надало представникам СММ ОБСЄ свідоцтво про наявність ТОС-1 "Буратіно" в районах окупованих російськими силами українських населених пунктів Новогригорівка, Макіївка і Донецьк.

У листопаді того ж року InformNapalm опублікував ексклюзивні дані з приймальні помічника президента Росії Владислава Суркова, які були отримані в ході злому електронної пошти канцелярії кремлівського чиновника.

Серед листувань були знайдені і попередні плани заходів з виконання Мінських угод. На пошту для Владислава Суркова мінімум двічі надходили плани заходів з виконання положень Протоколу за результатами консультацій Тристоронньої контактної групи. Редакції за 29 і 30 січня 2015 року. В обох редакціях був пункт про відвід на 14 км важких вогнеметних систем ТОС-1.

Сукупність свідчень дозволяє стверджувати, що Росія на певному етапі бойових дій заводила на окуповані території України важкі вогнеметні системи залпового вогню калібру 220-мм.

Пізніше, ймовірно, після значного громадського резонансу, в тому числі і в західних ЗМІ, дані системи були виведені або приховані на окупованих територіях, щоб виключити подальші факти їх фіксації.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...