Розгляд питання ініціюється не менше ніж 226 нардепами: Опубліковано повний текст законопроекту Зеленського про імпічмент президента

Згідно із законопроектом, парламент може почати процедуру імпічменту в разі вчинення президентом державної зради або іншого злочину.

З'явився текст законопроекту президента України Володимира Зеленського про процедуру імпічменту глави держави. Його було опубліковано на офіційній сторінці Верховної Ради України і зареєстровано під номером 10340, передають Патріоти України.

Так, згідно із законопроектом, парламент може почати процедуру імпічменту в разі вчинення президентом державної зради або іншого злочину.

Зокрема, підставою для ініціювання самої процедури є письмове подання, підписане більшістю депутатів від конституційного складу, а саме в кількості мінімум 226. У разі підтримки цього Верховна Рада створює спеціальну тимчасову слідчу комісію.

До складу ТСК входять нардепи, спеціальний прокурор і спеціальні слідчі. Також в законопроекті міститься ряд вимог до спеціального прокурора і слідчим, які будуть призначені в відповідної ТСК. Саме комісія має право розслідувати можливе вчинення злочину президентом і готує відповідні висновки.

Після проведення спеціального засідання парламенту, заслуховування висновків, позиції президента і свідків, Рада приймає постанову про звинувачення президента України. Його приймають таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів. У разі прийняття цієї постанови його передають на розгляд Конституційного суду і Верховного суду.

Після схвального висновку судів про конституційність проведеної процедури і наявних доказів злочину Рада починає розглядати постанову про усунення президента з поста в порядку імпічменту. Воно також приймається таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів і за нього повинні проголосувати не менше трьох чвертей депутатів від конституційного складу (мінімум 338).

У законопроекті також міститься норма, що дозволяє президенту, проти якого розпочато процедуру імпічменту, подати у відставку за власним бажанням.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...