Розірвані мережі, або Як в Україні борються з "ВКонтакте" і при чому тут вибори, - ЗМІ

Активізація протистояння почалася в середині вересня цього року, після того, як у "ВКонтакте" оголосили, що повністю подолали блокування на території України. Представники влади та експерти пов'язують це з наближенням виборів.

Російські соціальні мережі, в тому числі і найпопулярніша "ВКонтакте" ("ВК"), були заборонені указом президента Петра Порошенка 15 травня 2017 року. Протягом трьох з половиною років санкції неодноразово подовжували, останній раз це зробив вже новий глава держави Володимир Зеленський вже в цьому році. Таким чином, заборона буде діяти ще три роки – до 15 травня 2023 року, передають Патріоти України з посиланням на РБК-Україна.

"Забороняючи російські соцмережі українська влада заявляла про те, що це вкрай необхідно для боротьби з "піратським контентом" і для захисту національної безпеки України.

"Ці соцмережі використовувалися, по-перше, для незаконного збору інформації, з іншого боку, через них ведеться фактично інформаційна агресія проти нашої країни, кондова пропаганда, вони використовуються навіть для вербування агентурної мережі російськими спецслужбами", – пояснював в 2017 році Олександр Турчинов, будучи секретарем Ради національної безпеки і оборони.

Зеленський у квітні 2019 року в інтерв'ю РБК-Україна сказав, що вважає блокування малоефективним, але тим не менш, через рік, продовжив його дію. Всі роки заборони аудиторія ресурсу неухильно знижувалася. Найбільш "переконані" користувачі соцмережі могли заходити в ВК тільки за допомогою встановлення VPN – спеціальної програми, що надає користувачу фальшиві IP-адреси для передачі даних.

Активізація протистояння почалася в середині вересня цього року, після того, як у "ВКонтакте" оголосили, що повністю подолали блокування на території України. Представники влади та експерти пов'язують це з наближенням виборів.

Боротьба за користувачів

Адміністрація "ВК" 12 вересня повідомила своїм українським користувачам, що у них тепер "немає перешкод" для використання ресурсу. Крім того, була запущена окрема тематична стрічка "Україна", яка генерує "українські новини, музичні релізи, комікси і відео місцевих авторів".

Більше того, адміністрація соцмережі направила деякими українськими користувачам листи з докладною інструкцією, що необхідно зробити для того, щоб користуватися "ВКонтакте" без підключення до VPN. Фактично розробники вбудували в мобільний додаток можливість автоматично підключатися до "проміжних" серверів, щоб приховувати, на який сайт намагається зайти користувач.

За станом на 8 жовтня на стрічку "ВК Україна" підписалися майже 1,6 млн користувачів. Більшість з них скаржаться на нестабільну роботу програми і проблеми з підключенням.

Активізація "ВКонтакте" не залишилася без уваги українських силовиків. У Службі безпеки України (СБУ) підтвердили РБК-Україна, що зверталися до Google і Apple з проханням видалити санкційну продукцію, в тому числі і додаток "ВКонтакте", з своїх онлайн-магазинів.

Джерело в СБУ зазначило, що переговори з американськими IT-гігантами ще тривають, і нібито навіть є "певні зрушення у вирішенні цього питання з боку Apple. Тим не менш заборонені програми все ще доступні українцям для скачування в Google Play і App Store.

Колишній глава Кіберполіції і заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк прямо пов'язав дії адміністрації "ВК" з місцевими виборами в Україні. Він упевнений, що власники російської соцмережі націлені на збір персональних даних українців та поширення дезінформації для маніпулювання громадською думкою.

"Такі дії зазвичай проводяться напередодні визначних подій. Нині це проведення в Україні місцевих виборів", – заявив Демедюк.

Він зазначив, що фахівці Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО взаємодіють з міжнародними колегами з цього питання. Головна мета – все-таки заблокувати роботу мобільного додатку "ВКонтакте" на території України.

Секретар Радбезу Олексій Данілов на профільній онлайн-конференції з кібербезпеки в кінці вересня заявив, що українських користувачів російських соцмереж можуть взяти на облік, а нові механізми у мобільному додатку – нівелювати з допомогою "іноземних партнерів".

"Це має бути і відповідальність користувачів – навіщо вони це роблять і для чого вони це роблять. Справа в тому, що зараз та система, яка починає працювати (по блокуванню "ВК", – ред.), – про всіх цих користувачів будемо мати розуміння, вони будуть перебувати на обліку. І якщо вони і далі будуть поширювати російський контент на території країни, то вони будуть мати певні проблеми вже безпосередньо з нашої Нацполіцією, з нашими силовими структурами", – пригрозив Данілов.

У той же час, в самій поліції не підтверджують інформацію Данілова про "облік користувачів".

"Кіберполіція цим не займається. Це Данілов щось наплутав, або його неправильно зрозуміли", – сказало джерело видання в цій структурі.

В "Інтернет Асоціації України" (ІнАУ) взагалі вважають заяви представників РНБО такими, що не можуть бути реалізованими.

"Це неможливо двічі. По-перше, це неможливо технічно, так як мало у кого з операторів є обладнання, яке дозволить це зробити, а по-друге, є таке поняття, як таємниця листування та спілкування в інтернеті. Порушення цього допускається тільки на підставі рішення суду щодо конкретної людини. Тому проаналізувати всіх (користувачів "ВКонтакте", – ред.) буде просто незаконно", – сказав в коментарі РБК-Україна Максим Тульєв, голова комітету ІнАУ з питань захисту прав людини і свободи слова.

За його словами, теоретично можливо зобов'язати інтернет-провайдерів використовувати DPI (Deep Packet Inspection – "системи глибокого аналізу трафіку"), але це дуже дороге і технічно складне обладнання.

Тульєв також пов'язує заяви представників РНБО з майбутніми українськими виборами.

"Я думаю, що це більше політичний момент, тому що зараз вибори. Росіяни будуть намагатися впливати на українські вибори, і таким чином там (РНБО – ред.) вирішили трішки налякати потенційну аудиторію "ВКонтакте". Так, вони просто полякали, але ні технічно, ні юридично вони цього зробити не можуть", – упевнений він.

При цьому експерт не бачить нічого поганого в цьому "ляканні". На його думку, українцям все ж "небажано" користуватися російськими ресурсами.

В московському офісі "ВК" (київське представництво російської соцмережі було закрито ще в 2017 році) в коментарі РБК-Україна повідомили, що виступають "категорично проти" озвучених ініціатив українського РНБО. При цьому в прес-службі компанії відмовилися більш детально розповісти про те, що "ВКонтакте" робить для обходу блокування в Україні і чи спостерігається відтік українських користувачів соцмережі.

Покинута мережа

Експерт з інформаційної безпеки, колишній заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова вважає, що загроза російських соцмереж для національної безпеки на даний момент перебільшена.

"Я думаю, що в такому вигляді, в якому зараз є "ВКонтакте", вона вже не становить загрозу для національної безпеки України. Це потрібно дуже не поважати нашу нацбезпеку, щоб говорити, що вона ось у сьогоднішньому такому вигляді несе якусь загрозу", – сказала вона виданню.

На її думку, суттєвий відтік українських користувачів від російських соцмереж нівелював їх небезпеку. У той же час, вона скептично ставиться до заяв влади про "облік користувачів" і "повне і остаточне" блокування російських ресурсів. За її словами, накладені Україною санкції не забороняють ними користуватися, а вводять обмеження на економічні відносини.

Попова зазначила, що, будучи в керівництві Мінінформполітки, зустрічалася з представниками китайського уряду, які активно цікавилися питанням блокування російських соцмереж в Україні (в Китаї заблокований доступ до більшості іноземних соцмереж, – ред.). У той же час, вона впевнена, що українська влада не повинна використовувати китайську практику, а, навпаки, зобов'язана активніше просувати свої меседжі серед російськомовної аудиторії російських соцмереж.

"Тому я за те, щоб нашим користувачам не забороняли користуватися "ВКонтакте", писати там свою позицію, і наші ЗМІ, я вважаю, повинні були б вести свої сторінки в ВК російською мовою. Коли ви йдете на риболовлю, ви берете те, що любить риба, а не те, що подобається вам. Навіть якщо вам подобається українська мова, але ви заходите у російськомовний простір, то є сенс заходити туди російською мовою", – пояснила медіаексперт.

На її думку, такі дії дозволять Україні виграти інформаційну війну проти Росії.

В ІнАУ також спостерігають істотне скорочення аудиторії російських соцмереж в Україні. При цьому Максим Тульєв впевнений, що сприяли цьому не введені санкції, а "просвіта" користувачів і вироблення у них розуміння, що є альтернативні і більш безпечні соцмережі.

"Аудиторія російських ресурсів падає, це дійсно так, і це добре. Але я не думаю, що це пов'язано з блокуванням. Адже якщо це блокування може обійти будь-який школяр, то ті, хто дійсно хотів користуватися "ВКонтакте", вони і продовжували весь час ним користуватися", – підкреслив експерт.

Тетяна Попова також пояснює падіння популярності російських ресурсів тим, що аудиторія їх просто "переросла".

"Моя дитина, наприклад, взагалі не знає, що таке "ВКонтакте", вона дивиться YouTube і сидить в TikTok", – додала вона.

Якими б не були справжні причини, але саме з середини 2017 року дослідники фіксують зниження популярності російських соцмереж в Україні. "Стрімке піке" не тільки не сповільнюється, а навпаки – набирає розгін.

Так, за останніми даними дослідницької компанії TNS (входить в Kantar Group), використання мобільного додатку "ВКонтакте" після введення санкцій у 2017 році впало в Україні більш, ніж в 2,5 рази.

Якщо ще в 2016 році – до блокування – у "ВК" заходили близько 66% українських користувачів, то в червні 2020 року – тільки 26,3%. Більшість з них переорієнтувалися на інші соцмережі, в першу чергу Instagram (зафіксовано зростання з 35% у 2016 до 74% у 2020 році) і Facebook (зростання з 30% у 2016 до майже 90% у поточному році).

При цьому найбільш різкий приплив користувачів відбувається в TikTok. За рік кількість українських користувачів у китайській соцмережі збільшилася майже у вісім разів і нині становить близько 1,2 млн чоловік.

В загальному рейтингу сайтів, якими цікавляться українці, "ВК" також стрімко втрачає позиції. Дослідження TNS за серпень поточного року показало, що російська соцмережа випала з топ-10 відвідуваних сайтів в Україні. Зараз "ВКонтакте" займає 13-е місце з охопленням у 19% користувачів. На противагу їй Facebook стабільно знаходиться на третьому місці з охопленням близько 60%.

Введення в 2017 році санкцій проти російських соцмереж викликало хвилю нерозуміння і критики як усередині України, так і за її межами. Експерти та аналітики вказували на те, що в сучасному глобальному світі інтернету ніякі "блокування" не можуть бути ефективними. Українська влада, навпаки, продовжує наполягати на небезпеці російських ресурсів. При цьому вона визнає, що раз і назавжди вирішити це питання поки що неможливо. В України просто немає необхідних технічних і фінансових ресурсів."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...