Розвінчуючи міфи: Людина не мусить пити по 8 склянок води на день, - експерт

​Із поширеними медичними міфами лікар бореться вже роками, пишучи статті та книги.

Зі слів Керрола, у 1945-му році американська організація Food and Nutrition Board заявила про те, що людина потребує 2,5 літра води на день. Імовірно, саме тоді й народився міф, адже мало хто звернув увагу на наступне речення – "Більша частина від цієї кількості міститься у готових стравах". Про це пише New York Times, передають Патріоти України.

"Вода присутня у фруктах та овочах. Вона є в соку, є в пиві, є навіть у чаї та каві. Перш ніж хтось мені напише, що кава зневоднює, дослідження показують, що це – також неправда", - наголошує Керролл.

Хоча лікар і вважає воду найкращим напоєм, він закликає людей перестати так сильно тривожитися на тему дегідратації. Людське тіло запрограмоване таким чином, що сигналізує про спрагу задовго до того, як дійсно почнеться зневоднення.

Як запевняє професор, наука офіційно не довела, що люди, котрі п'ють багато води, в чомусь здоровіші від тих, хто п’є мало. Зокрема немає підтверджень позитивного ефекту чудодійних 8 склянок стосовно нирок та шкіри.

Між тим ажіотаж щодо зневоднення нещодавно "підігріло" дослідження, результати якого надрукувало видання American Journal of Public Health. Науковці протягом кількох років спостерігали за понад 4 тисячами дітей від 6 до 19 років. Зокрема вони вимірювали осмолярність сечі піддослідних, тобто її концентрацію. У понад половини дітей вона становила більше 800 мОсс/кг. Однак у тих дітей, хто щодня випивав більше 8 унцій (236 мілілітрів) води на день, цей показник був нижчим приблизно на 8 мОсс/кг.

Якщо вважати дитину з осмолярністю сечі в 800 мОсс/кг зневодненою, то результати дослідження дуже тривожні. Саме таке враження і справила та публікація, каже Керролл. От лише більшість дитячих лікарів не вважає такий показник осмолярності ознакою дегідратації, підкреслює він.

Цікаво, що за результатами дослідження, проведеного в 2002-му році, середній показник осмолярності сечі в німецької дитини становить 844 мОсс/кг, у кенійської – 392, а в маленького жителя Швеції – 964.

"Можливо, є діти, котрі мали б отримувати більше води. Але в якийсь момент ми опиняємося перед ризиком назвати хворобою звичайний здоровий стан", - говорить Керролл.

"Немає жодної офіційної рекомендації щодо необхідної людині денної кількості води. Ця кількість варіюється залежно від того, що люди їдять, де живуть, наскільки вони великі та чим займаються", - підсумовує лікар.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...