"Русскій мір" в усій красі: В ОРДО різко виросли ціни, а необхідні продукти зникли з магазинів

Місцеві жителі скаржаться на низькі зарплати і нестачу робочих місць. Після епідемії коронавірусу ситуація лише погіршилася, і поки що не видно умов для поліпшення їхнього фінансового становища.

На окупованих територіях Донбасу різко подорожчали продукти. А деякі з них уже навіть важко знайти в магазині, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

"Полиці пустують, торгувати ніхто не хоче"

Той факт, що ціни зросли, на початку березня навіть визнала окупаційна "влада". Звичайно, справжні цифри занижують, але місцеві жителі скаржаться – життя з кожним роком стає дедалі важчим.

За даними так званого Міністерства економічного розвитку терористичної "ДНР", у березні ситуація змінилася так:

ціна на соняшникову олію зросла на 9 руб. і сягнула 125-130 руб. за літр (46-48 грн);

  • ціни на яйця підвищилися на 2 руб. і тепер 70-80 руб. (26-30 грн);
  • став дорожчим загалом борщовий набір, у січні він коштував 124 руб. (46 грн), а тепер – 140 руб. (52 грн);
  • на 9 руб. подорожчало куряче м'ясо;
  • на 5-9 руб. стала дорожчою ковбаса.

Але місцеві жителі кажуть, що ці ціни не відповідають дійсності. Наприклад, якщо ще місяць тому куряче філе в Донецьку можна було купити за 240 руб. за кілограм (78 грн), то тепер дешевше ніж за 270 руб. (100 грн) його годі й шукати.

І це ще потрібно враховувати фактор украй низьких зарплат у псевдореспубліках.

У "ДНР", щоб хоч якось заспокоїти місцевих мешканців, планують встановити контроль над цінами, з 1 квітня ціни на соняшникову олію, наприклад, не повинні перевищувати 110 руб. (41 грн), а на цукор – не більше як 46 руб. (17 грн) за кілограм.

Правда, чомусь ці продукти там уже почали зникати з магазинів. В інтернеті навіть можна знайти оголошення про їхній оптовий продаж. Так, за цукор просять 50 руб. (18 грн), трохи більше, ніж нібито має бути насправді.

"Сьогодні обійшов усі магазини в окрузі, поки купив соняшникову олію, полиці пустують. Зрозуміло, що торгувати дешевше ніхто не хоче. Кажуть, що склади з маслом і цукром стоять забиті, але в роздріб нічого не дають, бо не хочуть зазнавати збитків. На базарі літр олії тепер уже коштує 170 рублів", – розповідає пенсіонер із Донецька Андрій Макарович.

"У вихідні їздили на закупи й були дуже здивовані цінами. Адже до Великодня більш ніж місяць, а свинина вже по 370 рублів (137 грн) і вище. Картопля – 45 рублів (17 грн), яйця 110 рублів (41 грн). А пенсії у нас маленькі, зарплати теж, я не розумію, для кого все це влаштовують?" – каже вчителька з Донецька Валентина.

Також із 1 квітня у багатьох містах на окупованих територіях виростуть ціни на проїзд. Якщо зараз у маршрутці можна проїхати за 10-11 руб. (майже 4 грн), то незабаром уже будуть платити по 14-16 (5-6 грн).

"Довелося покласти зуби на полицю"

Робота. Жителі окупованих територій розповідають, що останнім часом у них ситуація з робочими місцями стала ще гіршою.

"Роботи просто немає. Якщо раніше ми рятувалися тим, що виїжджали на заробітки в Україну і Польщу, то тепер через карантин виїхати і заїхати сюди стало неможливо. Не пускають. Тепер люди в Україну їдуть через РФ, а це зайві витрати. В Росії теж через епідемію вакансій стало набагато менше. Пощастило тим, хто має там постійну роботу, а багатьом довелося в буквальному значенні покласти зуби на полицю", – каже водій із Донецька Олексій.

За його словами, у РФ раніше могли заробити по 35-45 рублів на місяць, це близько 13-17 тисяч гривень. Йдеться про роботу на будівництві й інші подібні види зайнятості.

Зарплати. У Донецьку працівник заводу може заробляти до 10-12 тисяч рублів. Це лише 3,7-4 тисячі гривень, набагато менше, ніж мінімальна зарплата в Україні. Приблизно стільки ж отримують вчителі й вихователі дитячих садків.

Трохи більше вдається заробити лікарям, близько 13 тисяч рублів (4,8 тисячі гривень). Але й така сума для них дуже маленька, тому знайти дійсно кваліфікованих медичних працівників на окупованому Донбасі – велика проблема.

"Всі нормальні медики ще в 2014-15 роках виїхали. Одні в Україну, інші в РФ і Крим. Зараз навіть в інфекційних лікарнях коронавірус лікують випускники вишів і старшокурсники", – говорить один із місцевих лікарів.

Продавці на окупованому Донбасі можуть розраховувати на зарплату 7-9 тисяч рублів (2,6-3,3 тисячі гривень). У сфері обслуговування можна заробити до 12 тисяч рублів (4,4 тисячі гривень).

Порівняно з місцевими жителями, більше заробляють лише члени незаконних збройних формувань "ДНР", зокрема співробітники так званої міліції. Вони отримують по 12-15 тисяч рублів (4,4-5,5 тисяч гривень).

Найгірша ситуація у шахтарів. Хоча в "ДНР" і заявляють, що їхня зарплата нібито становить від 16 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5,9-9,3 тисячі гривень), багато хто з них може сидіти без грошей по пів року. Крім того, пенсіонерам цієї галузі та їхнім сім'ям після окупації скасували всі пільги. І якщо раніше їм узимку хоча б давали безплатне вугілля для обігріву будинків, то зараз відібрали і цей "бонус".

Як видно, життя на окупованому Донбасі після вторгнення Росії не покращилося, а навпаки стало набагато важчим, особливо після пандемії коронавірусу в світі, яка триває вже понад рік. І скільки б не говорили пропагандисти Кремля з блакитних екранів, фінансове становище людей погіршується щороку.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...