Ринок безконтактних платежів в Україні показує вибухове зростання

Українці масово відмовляються від паперових грошей і навіть від пластикових карток: всього за рік кількість безготівкових платежів, здійснених в Україні за допомогою смартфонів, зросла в 35 разів.

На початку червня голлівудський актор Ніл Гарріс, відомий завдяки ситкому Як я зустрів вашу маму, поділився на своїй сторінці в соцмережі Twitter новиною, яка його приголомшила: він оплатив проїзд у нью-йоркському метро за допомогою свого смартфона. «Це працює», — захоплено написав вражений лицедій.

Те, що вразило Гарріса, не викликало б навіть подиву у пересічного киянина: в українській столиці така форма оплати проїзду в метро доступна вже чотири роки. Такі ж сервіси працюють, наприклад, у Лондоні, Чикаго та Сіднеї, передають Патріоти України з посиланням на НВ.

Щодня за допомогою жовтих турнікетів у київському метрополітені, через які можна оплатити проїзд за допомогою смартфона або безконтактної банківської картки, проходить 160 тис. таких трансакцій. У момент запуску послуги ця цифра була в 23 рази меншою. Пасажир метро просто прикладає на вході до зчитувального пристрою свою пластикову картку.

Втім, тепер українці для подібних операцій використовують вже і смартфони, підключені до спеціальних сервісів мобільних платежів — Google Pay для Android і Apple Pay для iOS. Ба більше, для цих же цілей годиться і цифровий годинник типу Apple Watch. Головне, щоб усі перераховані гаджети мали вбудований NFC-модуль — пристрій, що підтримує бездротовий зв’язок на надмалій відстані: за його допомогою гаджети обмінюються інформацією з безконтактними платіжними терміналами.

Смартфоном або іншими безконтактними методами в Україні можна розплачуватися не тільки в метро, але і в багатьох звичайних магазинах. Можливість оплатити покупки безконтактною карткою з’явилася у співвітчизників майже 10 років тому. Але за останні кілька років сегмент вступив у стадію бурхливого розвитку. Про це НВ розповіли у вітчизняних представництвах Visa і Mastercard — найбільших світових безготівкових платіжних систем. А в прес-службі Нацбанку уточнили: вже кожна дев’ята активна платіжна картка в Україні є безконтактною. Загалом такого «пластику» — 4 млн штук, за минулий рік додалося 44%.

Частка безконтактних операцій у загальній кількості карткових трансакцій і грошовому обсязі платежів постійно зростає, каже Євген Благінін, директор департаменту з розвитку роздрібних продуктів Альфа-банку. За його словами, приблизно 40% усіх платежів за покупки за допомогою карток Альфа-банку відбувається у безконтактній формі.

І значна частина цього обороту відбувається саме за допомогою смартфонів, уточнює Благінін. Українці настільки вподобали розрахунок у такий спосіб, що за підсумками минулого року країна увійшла в топ-5 країн за кількістю NFC-трансакцій із картками Mastercard. У випадку з Visa — у топ-3 серед 90 країн Центральної Європи, Близького Сходу й Африки.

Але і це не межа. За перший квартал 2019-го, якщо порівнювати його з аналогічним періодом минулого року, кількість безконтактних оплат за допомогою смартфонів зросла в 35 разів, кажуть у Mastercard. «Україна — один із найагресивніших ринків із розвитку безконтактних рішень, — розповідає Юрій Батхін, віце-президент із розвитку бізнесу Mastercard в Україні. — В Європі немає країн, які розвиваються із такою швидкістю, як ми».

Один із двигунів процесу — бажання користувачів платити в один дотик, кажуть у Mastercard. Напередодні запуску такої послуги платіжна система провела дослідження і з’ясувала: 72% українців хотіли розраховуватися за допомогою смартфонів.

Співвітчизники хотіли — співвітчизники отримали.

Національний ринок безконтактних платежів рухають вперед не тільки бажання співвітчизників, а й недавня технологічна відсталість країни. Саме через неї банки одразу перейшли до побудови та впровадження найактуальніших нині у світі технологій — безконтактних операцій.

«Відносно нові ринки, які тільки будують у себе платіжну інфраструктуру з нуля, на кшталт Польщі чи України, роблять це одразу на базі безконтактних технологій», — пояснює Костянтин Лєжнін, заступник голови правління Ukrsibbank BNP Paribas Group.

Передусім йдеться про так звану приймальну інфраструктуру: POS-термінали, що дозволяють проводити безконтактну оплату. За даними Нацбанку, на початок цьогоріч приблизно 80% усіх подібних пристроїв у країні вже здатні приймати такі платежі.

Водночас, за словами Антона Тютюна, заступника голови правління Ощадбанку, далеко не всі країни Європи досягли такого рівня проникнення. «Коли ми вели переговори щодо залучення Apple Pay [система мобільних платежів для iPhone] в Україні, готова інфраструктура для розрахунків була одним з аргументів», — розповідає він. Як наслідок, Apple Pay стартував в Україні торік — країна стала 22-ю у світі, де працює цей сервіс.

За словами Тютюна, переговори Ощаду з Apple Pay тривали майже півроку. До того ж протягом усього цього часу технічні, юридичні та маркетингові команди, залучені до впровадження, спілкувалися практично в щоденному режимі. А тестування роботи проводили в європейському представництві партнерів Apple Pay. Але воно тривало недовго — 3−4 дні. Трохи раніше в країну зайшов Google Pay.

Обидва платіжні сервіси стали потужними драйверами зростання безконтактних платежів у країні, говорить Олександр Стельмах, директор із цифрових рішень Visa в Україні, країнах СНД і Південно-Східної Європи.

Для Google Pay Україна стала 15-ю за рахунком країною, де його запустили. Зараз сервіс доступний для клієнтів двох десятків банків, присутніх на місцевому ринку. З Apple Pay працюють 12 фінустанов.

Найпопулярніші безконтактні платежі, за словами представників банків, на транспорті. І вже не тільки в київському. Наприклад, у Житомирі весь комунальний рухомий склад оснащено безконтактними пристроями оплати проїзду, пояснює Стельмах із Visa. А в Тернополі, за його словами, платити безконтактною карткою можна навіть у маршрутці.

Водночас комунальна влада Парижа лише зараз відмовляється від паперових квитків у громадському транспорті. В Україні ж рішення з безконтактної оплати впроваджені ще й на фунікулерах Києва й Одеси, в муніципальних автобусах Мукачевого, в Київському зоопарку, ботсаду, а також у дендропарку в Умані. А ще — на фестивалях Atlas Weekend, UPark, Одеському кінофестивалі й у багатьох інших місцях.

Не дивно, що і в багатьох мережах магазинів почали активно впроваджувати подібні сервіси.

І далі буде більше. У Visа із квітня цьогоріч діють правила для банків: усі нові торгові точки, які підключають термінали, повинні підтримувати безконтактну технологію розрахунку. Крім цього, всі нові картки Visa, які емітують банки — учасники цієї платіжної системи, мають бути безконтактними.

А MasterCard запускає пілотний проект Tap on Phone, який передбачає можливість використання смартфона з NFC-модулем як платіжним безконтактним терміналом. «Рішення дозволить малому і середньому бізнесу приймати безготівкові платежі без спеціального обладнання, використовуючи лише мобільний телефон», — розповідає Інга Андрєєва, гендиректор представництва Masterсard Europe в Україні. Подібну технологію вже тестують Visа й Ощадбанк.

Безконтактні платежі мають один неочевидний ефект, корисний для ритейлерів: вони спрощують процес розставання із грошима. «Вся платіжна індустрія намагається зробити цей „незручний“ момент [оплату] безшовним, щоб ти навіть і не помітив, що він відбувся», — пояснює Тютюн з Ощадбанку.

За статистикою Ощаду, кількість платіжних операцій, здійснених за допомогою Apple Pay, Google Pay і подібних до них сервісів, утричі перевищує показник за звичайними картками. А середній чек трансакції під час проведення безконтактної оплати в 2,5 рази більший, ніж у звичайної картки з магнітною смугою. «Простий психологічний хід приводить до того, що клієнти частіше розраховуються і витрачають великі суми», — всміхається Тютюн.

Наступний крок — повністю автоматична оплата. «І багато ритейлерів до цього йдуть: ти просто взяв товар і пішов, а гроші з твого рахунку списали автоматично», — говорить представник Ощаду.

Банкіри впевнені: як безконтактні платежі привчили клієнтів до безготівкової оплати, так і нинішні можливості смартфонів рано чи пізно знищать пластикові картки. Адже різні цифрові гаманці (засоби зберігання і використання безготівкових грошей) стають дедалі популярнішими. «Думаю, що протягом найближчих приблизно 5 років 70−80% карток будуть токенізовані, тобто мігрують у цифрові гаманці», — говорить Тютюн.

Цей процес збільшить наростання смартфонізації населення. Тим паче, що нові моделі подібних апаратів уже за замовчуванням мають NFC-модулі. Ними ж обзаводяться й інші пов’язані гаджети — годинники, персні, фітнес-браслети. У деяких країнах формою безконтактних платежів оволоділи вже навіть автомобілі.

Тож невдовзі історичними артефактами стануть не тільки паперові або металеві гроші, але навіть і пластикові картки. І якщо нинішні тенденції збережуться, Україна може стати однією з перших країн, де таке стане реальністю.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...