Село Хорохорин Луцького району відоме не тільки полуничними, а й капустяними плантаціями. Зараз пекінську капусту тут садять і агрокомпанії, і фермери-одноосібники, передають Патріоти України з посиланням на AgroNews.
Капустяні поля тут тягнуться зеленими смугами посеред чорних подискованих паїв. Зараз саме збирають врожай. Стартують капустяні «жнива» у середині жовтня. Кожен фермер намагається зібрати «пекінку» якомога швидше, поки не почалися заморозки.
Капусту зрізають вручну. При цьому крайнє листя залишається на полі. Кладуть головки в рядок. Потім складають у дерев’яні ящики. В один вміщається близько 200 кілограмів капусти.
Ящики збирає трактор і вантажить на причіп. Далі капусту везуть в овочесховище. Там вона зберігається до весни. Оптимальна температура для «пекінки» – від 0,6 до 1, 3 ºC.
Ящики зберігають вдома, щоб ніхто не покрав чи щоб «ніякий дурень не спалив».
Їх фермери роблять самі. «Виписують ліс», заготовляють дрова, ріжуть на пилорамі на дошки, а тоді з них збивають виріб. Роблять це взимку, коли більше вільного часу.
Пекінська капуста може витримати температуру до -4 ºC, якщо далі наступить потепління. А от для росту має бути не менше 12 ºC. Інакше не ростиме.
Фермер каже, що врожай рахують навесні. Якщо капуста збережеться і вдасться її вигідно збути, тоді й варто рахувати прибутки.
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...
Після Великодня почалася Світла седмиця. Кожен день цього тижня має свої традиції. Цьогоріч 23 квітня східні та західні християни разом відзначають Світлу середу. Про традиції третього дня Світлої седмиці переказують Патріоти України. Далі - мовою ориг...