"Сам себе відлучив від церкви": Стало відомо, як ПЦУ вчинить зі своїм почесним патріархом (відео)

На засіданні Священного синоду ПЦУ може бути ухвалене рішення про те, що почесний патріарх Філарет "сам відлучив себе від церкви".

патріарх Філарет

"Філарет своїми діями вивів себе за межі Православної церкви України. Швидше за все, саме таке формулювання ми побачимо на найближчому синоді, який збереться 24 червня", – спрогнозував в ефірі ObozTV релігієзнавець Дмитро Горєвой, передають Патріоти України.

"Єпископам в ПЦУ досить некомфортно накладати якісь жорсткі санкції чи обмеження на Філарета. Хоча б тому, що багатьом з них він зробив церковну кар'єру. Тому вони, швидше за все, обмежаться таким формулюванням. Що він сам себе відлучив від церкви", – пояснив експерт.

Коментуючи останні дії Філарета (відкидання Томосу і "відновлення" УПЦ Київського патріархату ), Горєвой нагадав про його поважний вік. "Люди в такому віці часто не до кінця усвідомлюють реальність і можуть жити в паралельній реальності, вигаданій. Тим більше, коли вони обмежені в інформації. Я впевнений, що патріарх Філарет не читає Фейсбук, не сидить в Ютубі. Він отримує інформацію від свого оточення", – зазначив він.

На думку релігієзнавця, саме це оточення може впливати на рішення Філарета. "Мотиви можуть бути різними. Хтось намагається отримати посаду в новій церкві. Не виключено, що може бути і вплив спецслужб РФ. Адже єпископи, які підтримують Філарета, виключно з території Російської Федерації. А ми розуміємо, що ПЦУ вільно функціонувати в Росії без формального чи неформального дозволу ФСБ – це неможливо", – наголосив Горєвой.

Він додав, що Константинополь добре обізнаний з ситуацією, але навряд чи втрутиться, оскільки розцінює це як внутрішню справу України і ПЦУ.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...