Самостійно розрахувати пенсію: Як працює пенсійний калькулятор (інфографіка)

В Україні багато пенсіонерів часто відчувають сумнів в тому, чи правильно їм розраховують пенсію. У той же час самостійно розрахувати виплати вони не можуть через «заплутані» законодавчі нюанси.

Щоб допомогти громадянам розібратися в хитросплетіннях законодавства і перевірити, як налічують пенсію чиновники, Пенсійний фонд України запустив електронний сервіс «Пенсійний калькулятор», який можна знайти в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг ПФУ. Про це пише видання «Пенсійний кур'єр», передають Патріоти України.«Пенсійний калькулятор дозволяє розрахувати пенсію за віком відповідно до статей 26, 27, 28, 29 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". При обчисленні страхового стажу та заробітної плати використовуються дані, що містяться в електронних реєстрах Пенсійного фонду України», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що для того, щоб врахувати періоди трудової діяльності та інші часові проміжки, які впливають на розмір пенсії, користувачі можуть додатково вводити їх в ручному режимі.

За результатами розрахунку надається сума розрахованої пенсії і формується протокол, що містить інформацію про всі складові такого розрахунку: помісячний розрахунок заробітної плати і страхового стажу, індивідуальні коефіцієнти тощо.У той же час сервіс не враховує можливі подальші зміни рівнів середньої зарплати в Україні або рівня інфляції і прогнозує розмір пенсії в умовах і цінах на момент проведення розрахунку.

Результати попереднього розрахунку розміру пенсії зберігаються в особистому кабінеті користувача на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України і доступні для перегляду в будь-який час.

Відзначається, що доступ до зазначеного сервісу здійснюється з використанням кваліфікованої електронного підпису (раніше - ЕЦП).
Нагадаємо, що розмір пенсійних виплат визначається статтею 27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Згідно з нею, для розрахунку пенсії враховується три основних складових:
  • показник середньої зарплати по країні;
  • коефіцієнт страхового стажу;
  • індивідуальний коефіцієнт зарплати.
Ці три показники потрібно перемножити.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...