Село на Вінниччині може зникнути з мапи України (відео)

Сюди давно не ходить рейсовий автобус. На узбіччях ростуть бур’яни. Крізь них видніються покинуті подвір’я та напівзруйновані хати.

У Пісочині Липовецького району на Вінниччині залишилось жити трохи більше десятка людей - усі пенсіонери. Аби село зовсім не зникло, його приєднали до сусіднього, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

"Ні магазину. Нічого нема. Тут всього 16 душ у нас, 13 хат", - каже місцевий житель Олександр Вишневський.
У центрі Пісочина немає ані магазину, ані школи, ані пошти. Зберігся лише сільський клуб. До нього треба пробиратись через хащі. Востаннє двері будинку культури відкривали під час виборів, тоді голосувати приходили 15 мешканців цього села.
Бабця Ірина у селі найстарша - їй 93 роки. Вона погано чує і майже не бачить. Колись до неї за десять кілометрів ходив фельдшер із сусідньго села Іваньки, але як дорога погана стала, то припинив. "Поміряти тиск нема кому. Один голова сільської ради довідується і бур’янець викосить", - каже жінка.

Колись Пісочин був заможнім селом, а місцевий колгосп – мільйонером. Допоки молодь в 1990 роки не почала тікати у міста.

Сільський голова показує порожні будинки, яких тут тут десятки. Всередині усе залишилось від колишніх господарів: просторі кімнати, килими, ікони та посуд. Будинки нічийні – їх у сільраді готові віддавати безкоштовно. "Пріорітет віддали б молодим людям, які хотіли б жити, розвивати це село, щоб підняти з руїн. Можна щось вирощувати, займатися птахівництвом, садівництвом", - каже Іваньківський сільський голова Сергій Соболь.

Хати віддають з єдиною умовою: нові господарі їх не попиляють, а залишаться жити. Новоселам навіть обіцяють дрова на зиму і картоплю, аби весною посадити. Таке оголошення у селі дали місяць тому, а переїхати сюди вже зголосилась перша родина.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...