Сезон заробітків: Яких фахівців шукають на літо в Україні

Для сезонних робіт активно шукають продавців, покоївок, водіїв і тату-майстрів...

Зовсім скоро на ринку праці буде річний бум вакансій. У розпал сезону українці традиційно шукають нові місця для роботи і підробітків, а підприємці не скупляться на пропозиції, передають Патріоти України з посиланням на Сьогодні.

Офіціанти, вожаті в табори, рятувальники, кухарі, бармени, адміністратори, аніматори – всі ці вакансії влітку користуються популярність. Яку роботу пропонують українцям, скільки за це платять і куди можна поїхати.

Які фахівці потрібні

Ринок праці в Україні залежний від сезонних коливань. Так, цілком очікувано і те, що в кінці весни з'являється дуже багато вакансій із сезонною зайнятістю. Це зручно і вигідно як для роботодавців, у яких з приходом літа додається турбот, так і для здобувачів, які отримують додатковий заробіток.

Правда, недавно в Урядовому кур'єрі писали, що таке явище, як сезонна робота, зараз йде на спад, тому що роботодавці намагаються зберегти фахівців, щоб ті не поїхали з країни, в умовах активної трудової міграції. Так як згідно з дослідженнями соціологічної групи "Рейтинг", зараз лише 8% українців добре оцінюють свої шанси на пошук роботи в тому регіоні, де вони живуть. Ще близько 15% оцінюють свої шанси на пошук роботи, як "непогані".

"Основний фактор, який може повернути наших трудових мігрантів назад в країну, це підприємництво. Кожен другий, хто хоче поїхати на заробітки за кордон, відповідає, що готовий інвестувати зароблені гроші у власну справу в Україні", – пояснював Олексій Антипович, керівник соціологічної групи "Рейтинг".

Незважаючи на це, сезонні вакансії вже починають активно з'являтися на рекрутингових сайтах. У HeadHunter Україна відзначають, що роботодавці активно шукають співробітників у таких профсферах:

  • "Спортивні клуби, фитнес, салони краси" (естетист-масажисти, косметологи, перукарі, майстри манікюру і педикюру тощо);
  • "Мистецтво, розваги, мас-медіа" (фотографи, івент-менеджери, художники тощо);
  • "Транспорт, логістика" (водії-експедитори, працівники складу тощо);
  • "Продажі" (реалізатори сезонних товарів, продавці-консультанти, співробітники колл-центрів тощо);
  • HoReCa (шеф-кухарі, керуючі ресторанами, барами, кухарі, офіціанти, бармени, фахівці з бронювання, розміщення та обслуговування гостей, персонал кухні, керуючі готелями і туристичним бізнесом, аніматори, хостес, фахівці з оформлення віз, організатори зустрічей, конференцій, сомельє тощо);
  • "Робочий персонал" (працівники з городніх і садових робіт, комбайнери, озеленювачі, різноробочі, вантажники, електрики-холодильщики, прибиральники тощо);
  • "Будівництво" (ріелтори із заміської нерухомості, будівельники);
  • "Домашній персонал" (домогосподарки/домогосподарі, покоївки, садівники, помічники по господарству, вихователі, гувернантки, няні, персональні водії, кухарі);
  • "Безпека" (інструктори з техніки безпеки, охоронці).

На рекрутинговом порталі HeadHunter Україна розповіли, що кількість вакансій за вказаними профсферами "в сезон" може збільшуватися на 20-70%.

"Станом на кінець березня 2019 року найактивніше зростання кількості вакансій, згідно з аналізом бази вакансій hh.ua, сталося у профсфері "Домашній персонал"- в порівнянні з січнем 2019 г. Кількість пропозицій про роботу в ній виросла на 41%. Трохи відстає "Туризм, готелі, ресторани" – в порівнянні з початком року кількість вакансій у цій профсфері зросла на 34%. І замикає трійку найактивніших роботодавців "Безпека", де кількість пропозицій роботи у березні збільшилася на 20%", – відзначили експерти.

Особливою популярністю під час гарячого сезону з року в рік стабільно користуються сфери продажу, обслуговування, адміністративна робота, сільське господарство, будівництво тощо. Так, HR-експерт порталу Rabota.ua Тетяна Пашкіна раніше розповідала, що найчастіше шукають продавців-консультантів, промоутерів, операторів і кур'єрів.

"Такі посади, як продавець-консультант, мерчендайзер, торговий представник, промоутер. Далі йдуть роботи оператора колл-центру, кур'єра, а в сфері гостинності вибір ще багатшими – адміністратор, хостес, офіціант, кухар, помічник кухаря, бармен, бариста, кондитер, матрос-рятувальник, біч-бой тощо", – зазначила Пашкіна.

Де шукають фахівців і скільки платять

Географія сезонної зайнятості в Україні цілком очікувана – найбільше пропозицій в курортних областях і там, де є різні бази відпочинку, санаторії. Згідно зі статистикою служба зайнятості, найбільше пропозицій сезонної зайнятості в минулому році було в Одеській, Хмельницькій, Вінницькій, Львівській та Київській областях.

У HeadHunter Україна додали, що в регіональному зрізі найактивніше поводяться роботодавці Харківської, Львівської, Дніпропетровської, Одеської, Запорізької, Івано-Франківської, Чернігівської, Херсонської, Миколаївської областей.

Що стосується оплати, то зараз на рекрутингових порталах можна знайти найрізноманітніші варіанти. Наприклад, на сайті OLX є багато пропозицій для продавців на торгові точки в Одесу, Затоку, Бердянськ, де обіцяють платити від 6 до 15 тис. грн на місяць. Є багато вакансій художників тимчасових тату без досвіду роботи, графік – по 12 годин роботи в день, а за тиждень обіцяють від 3 тис. грн і додатковий відсоток від прибутку.

Також шукають покоївок в готелі і на туристичні бази, яким обіцяють забезпечити харчування та проживання, правда, зарплата буде всього в районі 5-6 тис. грн. У морські міста кличуть барменів та офіціантів на зарплату від 10 тис. грн. На сайтах трапляється багато пропозицій роботи в інших країнах, як правило, в Польщі, Естонії, Болгарії тощо.

У HeadHunter Україна пояснюють, що основна причина, з якої українці виїжджають за кордон – високі зарплати, але за 2018 р можна відзначити позитивну динаміку у зарплатній політиці українських роботодавців.

"Однак її характер неоднорідний. Якщо у профсфері "Робочий персонал" в 2018 році зарплатні пропозиції у вакансіях виросли на 42%, а у виробництві – на 38%, що вище середнього показника зростання зарплат в минулому році, то в профсферах "Будівництво", "Туризм, готелі, ресторани"- на 20% і 15% відповідно, що нижче середньоринкового показника. Для зменшення відтоку трудової сили за кордон позитивна динаміка в питанні заробітних плат повинна зберегтися і посилитися", – підсумували в кадровому порталі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...