"Ще не пізно уникнути війни між США й Іраном", - Atlantic Council

Якщо Тегеран і Вашингтон щирі у своїх заявах про небажання війни, їм варто припинити обмінюватися військовими ударами.

Після сьогоднішньої іранської ракетної атаки в Іраку успішна тактична деескалація буде можлива, лише якщо наміри керівництва Ірану не були націленими на посилення конфлікту. А також щоб у США адміністрація Дональда Трампа правильно зрозуміла ці наміри. На думку директора Центру Рафіка Харірі й Програм Близького Сходу Atlantic Council Вільяма Вечслера, за відсутності прямого зв'язку між США й Іраном шанси виникнення непорозуміння й фатального прорахунку лишаються високими, передають Патріоти України.

"Головна червона лінія США, а саме смерть чергового американця за іранським наказом, здається, не була порушена під час ракетної атаки. Якщо це підтвердиться, то дуже вірогідно, що так все і було задумано. А тому в адміністрації Трампа буде можливість перевірити заяви Ірану про те, що він насправді не хоче подальшої ескалації", - вважає експерт.

Щоб пройти перевірку, Тегерану потрібно буде утриматися від подальших військових дій проти США або їхніх союзників в будь-якому театрі хоча б в продовж період найбільшого ризику. Не можна допустити ані прямих ударів, як сьогоднішній, ані опосередкованих. Також Тегерану доведеться зміцнити контроль над своїми маріонетками й власними військовими командирами, які б хотіли завдати більшої шкоди США.

Якщо Іран доведе, що хоче й може виконати ці дії, Вашингтон повинен буде утриматися від військової відповіді на сьогоднішній ракетний удар, а також утриматися від риторики, яка може розпалити ситуацію. "Якщо Вашингтон і Тегеран зможуть пройти через цей момент без подальшої ескалації, тоді кожен з них зможе говорити про досягнення своєї короткострокової мети", - вважає Вечслер.

Приміром, США могли б говорити, що прибрали зловісного актора за допомогою атаки дрона, й при цьому не допустили початку війни. Більше того, так вони б провели чіткі межі для іранської поведінки. З точки зору Ірану, він повністю змінив свою позицію в Іраку і за дуже короткий термін.

Лише кілька тижнів тому його вплив на країну швидко скорочувався: як на вулицях серед шиїтів, так і в урядових коридорах. Але тепер після американської атаки проти іранського генерала Іран має хорошу позицію добиватися, щоб іракський уряд вигнав американських військових з території своєї країни.

Якщо США підуть з Іраку, то їм доведеться остаточно покинути Сирію. А це ті цілі, яких добивався покійний генерал Сулеймані.

У свою чергу директор Іракської ініціативи в Atlantic Council Аббас Кадхім зауважує, що Іран, вочевидь, обрав Ірак як місце, де він помститься США. Тож виходить, що іранський уряд сподівається битися на території сусіда, а не на своїй власній. А ще він хоче робити це руками своїх іракських маріонеток, а не власними силами. "Давайте пригадаємо, що в Іраку немає військових баз США. Це іракські бази з іракськими й неіракськими силами. А тому уряд країни повинен оцінити справжнє значення цієї атаки. По-суті це атака проти Іраку", - вважає експерт.

Він зауважує, що офіційно Багдад заявляє, що він не бере участі в американо-іранському конфлікті. Якщо так, він звернеться до Ради Безпеки ООН з проханням про міжнародний захист, якщо дійде до ескалації. Немає жодних логічних причин, щоб Ірак лишався між двох вогнів. "Як сказав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш: "Світ не може дозволити собі чергову війну в Перській затоці". Тож давайте сподіватися, що все закінчиться на поточній фазі конфлікту, оскільки, на щастя, ракетна атака не призвела до втрат", - зауважив Кадхім.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...