Ще трохи - і коронавірус вдарить по економіці України

Якщо проблема з коронавірусом затягнеться на три місяці й довше, зростання української економіки цього року буде приблизно 3,3–3,4%.

Олександр Савченко

Таку думку висловив ексзаступник голови правління НБУ, фінансист, економіст Олександр Савченко, коментуючи прогноз прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, що у 2020 році ВВП країни зросте на 4%, передають Патріоти України з посиланням на Гордон.

"Чим менше розвинена економіка, тим більші темпи зростання вона може показати. Тобто малими інвестиціями і ресурсами слабка економіка може продемонструвати високі темпи зростання. Як це було в Німеччині чи Японії. Я думаю, у четвертому кварталі цього року темпи зростання будуть вищими, ніж у другому і третьому. Тому що база порівняння буде гіршою – минулого року падіння темпів зростання в нас було якраз у четвертому кварталі. У будь-якому разі, мені поки не віриться, що ВВП цього року зросте на 4%. Мій прогноз – 3,5%. Хоч зовнішні чинники цьому і сприяють. Ціни на нафту й газ різко впали. Отже, у доларах ми будемо менше імпортувати. Що стосується експорту, то в нас це насамперед сільське господарство, сфера IT та металургія", – зазначив економіст.

За його словами, позначитися на показниках зростання української економіки може ситуація з поширенням коронавірусу. "Якщо проблема з коронавірусом затягнеться на три місяці, це призведе до глобального уповільнення світової економіки. І якщо Китай "упаде" на 1%, то інші країни – теж десь на 0,5%. Ми ж у цьому разі дістанемо зростання економіки ще менше – приблизно 3,3–3,4%. Хоча, імовірно, вірус за місяць сягне максимуму і почне згортатися. Тоді його вплив буде несуттєвим. Що стосується інвестицій в Україну, то якщо відкинути балансові маніпуляції, вони становлять $1–1,5 млрд. Окрім споживчого кредитування, зростання за кредитами немає. Також немає в нас і фондового ринку. І ніхто про це навіть не думає. Хоча, приміром, у тій самій Америці фондовий ринок – це основний інструмент залучення інвестицій. Довгострокових кредитів ми навіть 20 років тому отримували більше, ніж зараз. Загалом, потрібен прорив. Але без реальних реформ він неможливий. Поки що статус-кво зберігається", – підкреслив Савченко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...