Що вбило пращурів людини: Учені розкрили таємницю загадкового вимирання Homo erectus

Представники виду Homo erectus прожили 1,8 мільйона років - це у шість разів довше, ніж тривалість існування Homo sapiens.

На початку 1930-х років нідерландські антропологи відшукали у мулі поблизу берегів річки Соло на індонезійському острові Ява понад 25 000 скам’янілостей, включно з 12 черепами і 2 кістками ноги далеких предків людини Homo erectus. Вид існував впродовж майже 2 мільйонів років та розповсюдився Африкою та Азією, проте згодом загадково вимер. Чому і коли саме це сталося, було загадкою для науковців. Проте нове дослідження, опубліковане у Nature, дає відповідь на те, яка доля спіткала давніх предків людини, передають Патріоти України.

Непроста доля Homo erectus

Точна дата загибелі Homo erectus тривалий час була невідомою. Учені лише припускали, що вимирання, ймовірно, відбулося 550000-27000 років тому. Проте авторам нового дослідження вдалося встановити більш близьку дату.

Дослідивши річний мул, учені з’ясували, що знайдені у Індонезії представники виду Homo Erectus масово померли загадковою смертю у період від 117 000 до 108000 років тому.

Більше того, вони, ймовірно, загинули одночасно. А вже після смерті фрагменти їхніх скелетів змило повінню у затоку річки. Учені вважають, що причиною загибелі представників виду можуть бути кліматичні зміни.

Приблизно 120000 – 110000 років тому світ зазнав серйозних змін: льодовиковий період змінився міжльодовиковим, а температура – зросла.

Унаслідок цього острів Ява став більш вологим, а клімат – більш тропічним. Можливо, Homo erectus було складно пристосуватися до змін.

"Загибель Homo erectus на Яві збігається з поширенням дощових лісів, тож мінливе середовище, ймовірно, посприяло їхньому знищенню", – зазначив Расселл Чіохон, один з авторів нового дослідження.

Натомість, за словами ученого, Homo erectus могли співіснувати і спарюватися з Денисівськими людьми (іншою групою предків сучасної людини, поширеною у Сибіру та східній Азії), а також двома іншими спорідненими видами, відомими як Homo floresiensis та Homo luzonensis.

Проте учені не впевнені, де саме Денисівські люди зустріли Homo erectus, якими були результати взаємодії двох видів та чи сталася ця взаємодія саме на Яві.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...